Wetenschap


AACMA

De Australian Acupuncture & Chinese Medicine Association heeft een literatuurstudie gedaan naar het bewijs voor acupunctuur. Het complete rapport, uit 2017, is te downloaden van hun website.

Directe download van de samenvatting

Directe download van het hele rapport

 

BBC

De BBC heeft twee documentaires gemaakt waarin acupunctuur de hoofdrol speelt. Niet slecht, al is het allemaal heel erg voorzichtig, doen ze alsof er nog veel twijfel is alsof dat allemaal wel werkt, en hadden ze het newage muziekje wel weg mogen laten.

BBC: The Science of Acupuncture

BBC: Trust Me Im A Doctor: Acupuncture and Pain

 

US Veteran Affairs

The United States Department of Veterans Affairs: Evidence Map of Acupuncture (pdf).

 

Science Magazine

Het gezaghebbende Science Magazine bepleit het integreren van Traditionele Chinese Geneeswijzen en Moderne Westerse Geneeskunde. Een interessante ontwikkeling, die wellicht de crisis in de Moderne Geneeskunde kan helpen verlichten. De magazines gaan vooral in op Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde, en daar is natuurlijk ook gemakkelijker onderzoek in te doen. Maar, het dient gezegd te worden: acupunctuur is een integraal onderdeel van TCM.

De Leidse Universiteit is zo vriendelijk geweest de artikelen samen te vatten en te vertalen naar het Nederlands.

Het is een artikel in drie delen:

 

Nature Supplement: Traditional Asian Medicine

Vol. 480 No. 7378_supp ppS81-S121

Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift “Nature” heeft een mooi supplement met artikelen over Traditionele Chinese Geneeswijzen gepubliceerd, dat u hier kunt inzien.

 

EvidenceBasedAcupuncture.org

http://www.evidencebasedacupuncture.org is een heel uitgebreide website met allerhande achtergronden en wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur.

 

De Society for Acupuncture Research

De Society for Acupuncture Research doet veel interessant onderzoek.

 

UNESCO

In 2010 werden acupunctuur en moxibustie van de Traditionele Chinese Geneeswijzen door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet.

Zij geeft hierbij de volgende argumenten:

  1. Acupunctuur en moxibustie zijn traditionele kennis en praktijk, van generatie op generatie overgebracht en door Chinese gemeenschappen van over de hele wereld erkend als hun onvervreemdbaar cultureel erfgoed
  2. Het toevoegen aan de werelderfgoedlijst kan leiden tot groter bewustzijn van traditionele geneeswijzen over de hele wereld, en bijdragen aan de culturele uitwisseling tussen China en andere landen
  3. Er zijn huidige en toekomstige waarborgen om acupunctuur en moxibustie te beschermen en te promoten, ondersteund door de inspanningen van de staat, de gemeenschappen en de TCG-beoefenaars

UNESCO heeft ter ere hiervan ook een filmpje gemaakt over acupunctuur en moxibustie: https://www.youtube.com/watch?v=G87SfHPHj0A

 

Yin Yang Podcast

De YinYangPodcast heeft een aantal mooie uitzendingen over de wetenschap achter acupunctuur. Onder andere deze, met Helene Langevin, neuroendocrinologist bij de University of Vermont College of Medicine en Director of the Osher Center for Integrative Medicine Harvard. http://yinyangpodcast.blogspot.nl/2014/03/the-science-behind-acupuncture.html en ook deze podcast, met Ladan Eshkevari, PhD, CRNA, LAc. http://yinyangpodcast.blogspot.nl/2014/06/scientist-researches-how-to-relax-get.html

 

NCI

Het National Cancer Institute van de Amerikaanse overheid heeft de volgende informatie over kanker als begeleiding voor patienten met kanker: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/acupuncture-pdq

 

De Wereld Gezondheidsorganisatie over acupunctuur

Naast de lijst van indicaties heeft de WHO ook nog een paper gepubliceerd met strategieën, verwachtingen en aanbevelingen met betrekking van Traditionele Chinese Geneeswijzen / acupunctuur over 2014- 2023 voor overheden. Dit document kunt u o.a. hier downloaden.

 

Acupuncture Now Foundation

De Acupuncture Now Foundation is opgericht met de visie dat acupunctuur het verdient om een centrale plaats in de gezondheidszorg te krijgen. Ze willen dit bereiken door het beschikbaar maken van objectieve, hoogwaardige informatie. Ze hebben een whitepaper gepubliceerd, en zijn bezig met een film over acupunctuur: “Getting to the Point“.

 

Acupunctuurgids

De acupunctuurgids.nl heeft goede informatie over acupunctuur, in het Nederlands.

 

Journey of the Needle

Ook in Nederland zijn er kongressen voor onderzoekers: http://www.journeyoftheneedle.com.

 

Needling.org

De needling.org website geeft een overzicht van verschillende aanbevelingen op basis van internationale richtlijnen en/of de Cochrane database.


Leave a Comment