-
 • AACMA

  De Australian Acupuncture & Chinese Medicine Association heeft een literatuurstudie gedaan naar het bewijs voor acupunctuur. Het complete rapport, uit 2017, is te downloaden van hun website.

  Directe download van de samenvatting

  Directe download van het hele rapport

   

  BBC

  De BBC heeft twee documentaires gemaakt waarin acupunctuur de hoofdrol speelt. Niet slecht, al is het allemaal heel erg voorzichtig, doen ze alsof er nog veel twijfel is alsof dat allemaal wel werkt, en hadden ze het newage muziekje wel weg mogen laten.

  BBC: The Science of Acupuncture

  BBC: Trust Me Im A Doctor: Acupuncture and Pain

   

  US Veteran Affairs

  The United States Department of Veterans Affairs: Evidence Map of Acupuncture (pdf).

   

  Science Magazine

  Het gezaghebbende Science Magazine bepleit het integreren van Traditionele Chinese Geneeswijzen en Moderne Westerse Geneeskunde. Een interessante ontwikkeling, die wellicht de crisis in de Moderne Geneeskunde kan helpen verlichten. De magazines gaan vooral in op Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde, en daar is natuurlijk ook gemakkelijker onderzoek in te doen. Maar, het dient gezegd te worden: acupunctuur is een integraal onderdeel van TCM.

  De Leidse Universiteit is zo vriendelijk geweest de artikelen samen te vatten en te vertalen naar het Nederlands.

  Het is een artikel in drie delen:

   

  Nature Supplement: Traditional Asian Medicine

  Vol. 480 No. 7378_supp ppS81-S121

  Het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift "Nature" heeft een mooi supplement met artikelen over Traditionele Chinese Geneeswijzen gepubliceerd, dat u hier kunt inzien.

   

  EvidenceBasedAcupuncture.org

  http://www.evidencebasedacupuncture.org is een heel uitgebreide website met allerhande achtergronden en wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur.

   

  De Society for Acupuncture Research

  De Society for Acupuncture Research doet veel interessant onderzoek.

   

  UNESCO

  In 2010 werden acupunctuur en moxibustie van de Traditionele Chinese Geneeswijzen door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet.

  Zij geeft hierbij de volgende argumenten:

  1. Acupunctuur en moxibustie zijn traditionele kennis en praktijk, van generatie op generatie overgebracht en door Chinese gemeenschappen van over de hele wereld erkend als hun onvervreemdbaar cultureel erfgoed
  2. Het toevoegen aan de werelderfgoedlijst kan leiden tot groter bewustzijn van traditionele geneeswijzen over de hele wereld, en bijdragen aan de culturele uitwisseling tussen China en andere landen
  3. Er zijn huidige en toekomstige waarborgen om acupunctuur en moxibustie te beschermen en te promoten, ondersteund door de inspanningen van de staat, de gemeenschappen en de TCG-beoefenaars

  UNESCO heeft ter ere hiervan ook een filmpje gemaakt over acupunctuur en moxibustie: https://www.youtube.com/watch?v=G87SfHPHj0A

   

  Yin Yang Podcast

  De YinYangPodcast heeft een aantal mooie uitzendingen over de wetenschap achter acupunctuur. Onder andere deze, met Helene Langevin, neuroendocrinologist bij de University of Vermont College of Medicine en Director of the Osher Center for Integrative Medicine Harvard. http://yinyangpodcast.blogspot.nl/2014/03/the-science-behind-acupuncture.html en ook deze podcast, met Ladan Eshkevari, PhD, CRNA, LAc. http://yinyangpodcast.blogspot.nl/2014/06/scientist-researches-how-to-relax-get.html

   

  NCI

  Het National Cancer Institute van de Amerikaanse overheid heeft de volgende informatie over kanker als begeleiding voor patienten met kanker: https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/acupuncture-pdq

   

  De Wereld Gezondheidsorganisatie over acupunctuur

  Naast de lijst van indicaties heeft de WHO ook nog een paper gepubliceerd met strategieën, verwachtingen en aanbevelingen met betrekking van Traditionele Chinese Geneeswijzen / acupunctuur over 2014- 2023 voor overheden. Dit document kunt u o.a. hier downloaden.

   

  Acupuncture Now Foundation

  De Acupuncture Now Foundation is opgericht met de visie dat acupunctuur het verdient om een centrale plaats in de gezondheidszorg te krijgen. Ze willen dit bereiken door het beschikbaar maken van objectieve, hoogwaardige informatie. Ze hebben een whitepaper gepubliceerd, en zijn bezig met een film over acupunctuur: "Getting to the Point".

   

  Acupunctuurgids

  De acupunctuurgids.nl heeft goede informatie over acupunctuur, in het Nederlands.

   

  Journey of the Needle

  Ook in Nederland zijn er kongressen voor onderzoekers: http://www.journeyoftheneedle.com.

   

  Needling.org

  De needling.org website geeft een overzicht van verschillende aanbevelingen op basis van internationale richtlijnen en/of de Cochrane database.