Werktuigen


Waar maakt een acupuncturist gebruik van?

Naalden natuurlijk. (針刺 )

Bij iedere behandeling maken we wel op de een of andere manier van acupunctuurnaalden. Dat klinkt voor veel mensen erg eng, maar in de praktijk is het zachte manier om het lichaam in balans te brengen. Natuurlijk zijn alle naalden die we gebruiken steriele wegwerpnaalden voor eenmalig gebruik.

Moxa ( 灸 )
Moxa, of moxibustie refereert aan het gebruik van warmte, door het kruid Artemisia Argyii, of Artemisia Vulgaris, te branden op over over acupunctuurpunten. Het woord Zhen Jiu, dat vaak met “acupunctuur” vertaald wordt, betekend eigenlijk “vuur en naalden”. Acupunctuur is een stimulatie-therapie, en niet alleen de naald, maar ook de geconcentreerde warmte van moxa kan het lichaam helpen het gewenste effect te bereiken.

Koppen zetten (“Cupping”)
Koppen zetten wordt bij ons in de praktijk wat minder gedaan. Het is een stevige manier om het bindweefsel los te maken.

Gua sha
Met Gua sha gebruiken we een afgerond instrument op de huid, met wat olie. Het effect lijkt op cupping. Het kan verstopte haarvaatjes en vastzittende toxines in beweging brengen, en de microcirculatie onder de huid weer op gang helpen./p>

Teishin
In de Huang Di Nei Jing staan 9 verschillende naalden beschreven. Niet alleen de naalden die tegenwoordig algemeen gebruikt worden, maar wat we tegenwoordig scalpels zouden noemen. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het een tekstboek voor artsen is, die ook bijvoorbeeld wonden moesten schoonmaken. De Teishin is een naald met een stompe punt, die niet door de huid heen gaat (en ook niet kan). Met de teishin kunnen heel zachte technieken worden uitgevoerd, bijvoorbeeld bij littekenweefsel.

Verblijfsnaaldjes

 

Magneten en “ion pumping cords”
Dit zijn modernere uitvindingen uit Japan. Na verslagen te zijn in de Tweede Wereldoorlog werd Japan door de Verenigde Staten bezet, en waren medicijnen niet beschikbaar. Verschillende dokters gingen op zoek naar manieren om patiënten toch te kunnen helpen, en ontwikkelden technieken op basis van de traditionele geneeswijzen, maar met een typisch Japanse innovativiteit.

Laser
Laser gebruiken we niet zo veel, maar voor specifieke toepassingen is het erg nuttig.

Apparaten en machines
We blijven in het oog houden dat we Traditionele Chinese Geneeswijzen praktiseren, en we baseren ons op de klassieke boeken van de TCM/TCG (De Huang Di Nei Jing, Nan Jing en Shang Han Lun). De Moderne geneeskunde is al zo op techniek gebaseerd, wij gebruiken liever zo weinig mogelijk machines.


Leave a Comment