-
 • "Hepatitis" betekent niets anders dan "ontsteking van de lever". In de volksmond wordt het vaak "geelzucht" genoemd, omdat het geel kleuren van de huid en het oogwit een van de tekenen kan zijn, maar men kan ook hepatitis hebben zonder "geel te zien". (2)
  Hepatitis kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overmatig alcoholgebruik, maar het hoofdthema van de wereldhepatitisdag zijn de besmettelijke vormen van hepatitis, meestal met een afkorting aangeduid als Hepatitis A, B, C, D of E. Hepatitis A komt het meest voor, en is besmettelijk via contact met speeksel of uitwerpselen. Hepatitis B is een stuk minder besmettelijk en alleen overdraagbaar via bloedcontact of onveilige seks. (3) Hepatitis B kan door het lichaam zelf genezen worden, maar in ongeveer 10% van de gevallen lukt dat niet vanzelf, en ontstaat een "chronische" hepatitis, die een tijdlang rustig kan zijn, en dan opeens weer kan opvlammen. Vaak is er dan ook sprake van vermoeidheidsklachten. (3) Hepatitis C, D en E komen in Nederland (gelukkig) veel minder voor, maar de progonose is ook slechter.

  Tradtitionele Chinese Geneeskunde kan een zinvolle behandeling voor de verschillende vormen van Hepatitis zijn. Echter, zoals altijd, moet gekeken worden naar de klachten en patronen van die indviduele patient, en het behandelplan op maat worden opgesteld, in tegenstelling tot wat de media ons vaak wil doen geloven zijn er geen tovermiddelen of kruiden die bij iedereen goed werken tegen de ziekte. (4), (5), (6).

  Van de Gua Sha techniek (7) een onderdeel van de TCG, is bekend dat het de sterk onstekingsremmende stof NO-1 in het lichaam kan vrijmaken, die een acute opvlamming van een chronische hepatitis B kan verhelpen. (8). Iedere huisarts zou daarom Gua Sha moeten beheersen, maar voorlopig zijn het in Nederland alleen de traditioneel werkende Chinese Geneeskunde behandelaars die het toepassen.

  Hepatitis B is in het bijzonder een risico voor acupuncturisten, omdat een naald, hoe klein ook, een risico op besmetting heeft. Therapeuten die bij Zhong zijn aangesloten zijn goed geschoold en verplicht om wergwerpnaalden te gebruiken en deze op de juiste manier ook weer af te voeren, wat het risico nagenoeg wegneemt. Een grote zorg is daarintegen de groeiende groep (fysio)therapeuten die in Nederland aan "dry needling", of "triggerpoint-needling" doet. Deze therapeuten zijn vaak niet geschoold naar de hoge standaarden van beroepsvereniging Zhong en daarmee een extra risico in de verspreiding van hepatitis B. Met klem is het daarom aan te raden om alleen acupunctuur te ondergaan van therapeuten die een goede, jarenlange opleiding in het gebruik van de naalden hebben. Kijk op de website van Zhong (9) voor een goed geschoolde therapeut bij u in de buurt.

  1. http://worldhepatitisday.org/
  2. https://www.dokterdokter.nl/aandoening/hepatitis-a/
  3. https://www.dokterdokter.nl/aandoening/hepatitis-b/
  4. http://drjakefratkin.com/articles/pediatrics-articles/hepatitis-c-differentiation-and-treatment-according-to-wu-boping/
  5. http://www.itmonline.org/arts/hepcstrat.htm
  6. http://hepcchallenge.org/wp-content/uploads/2014/04/Chinese_Medicine_and_Hepatitis_C.pdf
  7. https://www.youtube.com/watch?v=1nnvqqIU5ts
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21616064
  9. http://zhong.nl