Welke stijlen van acupunctuur zijn er zoal?

Er zijn wereldwijd veel scholen die opleidingen bieden in Traditionele Aziatische Geneeswijzen en acupunctuur, maar acupunctuur effectief toepassen in de klinische praktijk is nog een hele kunst. Hieronder een overzicht van veel beoefende stromingen; dit kan nuttig zijn om verschillen in aanpak duidelijk te maken, en sommige insteken passen meer bij een bepaalde patiënt, klacht of therapeut.

Traditional Chinese Medicine (TCM) = Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) TCM heeft eigenlijk twee verschillende betekenissen: het is:

  1. een verzamelnaam voor alle verschillende tradities en scholen van Oost-Aziatische geneeskundige geneeskunde bij elkaar, Chinees, Japans, Koreaans, Vietnamees, acupunctuur, kruiden, dieet, massage, gua sha, traditioneel, modern, enzovoort.
  2. de naam van het medische systeem gebaseerd op kruiden en acupunctuur dat in de jaren ’50 in opdracht van de Communistische partij van China werd samengesteld uit een combinatie van traditionele kennis en moderne biomedische wetenschap.

Vaak wordt niet duidelijk uitgelegd welke van deze twee betekenissen gebruikt wordt, of ze worden zelfs door elkaar gebruikt, wat een en ander niet helderder maakt. TCM in de tweede betekenis is de stijl van acupunctuur waar de meeste acupuncturisten in opgeleid zijn bij hun basisopleiding, en de meest beoefende stijl wereldwijd. Het is de norm binnen de Chinese ziekenhuizen, en is ontworpen om goed samen te gaan met kruidengeneeskunde en andere behandelwijzen.

Japanse acupunctuur

Wordt in het Westen meestal als een specialisatie na een basis TCM-opleiding gedaan. Acupunctuur kwam samen met Chinese kruidengeneeskunde in de zesde eeuw CE naar Japan, en werd daar al snel de norm. De verfijning die de Japanse cultuur op alle vlakken kenmerkt, is ook terug te vinden in de geneeskunde: men probeert zo veel mogelijk effect te krijgen met zo min mogelijk stimulatie. Er zijn 2 hoofdstromingen in Japan: de wetenschappelijke acupunctuur, die spreekt over huidstimulatie en zenuwen, en de traditionele acupunctuur, die werkt met de qi (ki) en zich baseert op de klassieke teksten. Toyohari, meridiaantherapie en Kiiko Matsumoto-stijl zijn voorbeelden van Japanse acupunctuurstijlen.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur is het bekendste voorbeeld, maar er zijn een heleboel verschillende microsystemen: hoofd, hand, voet, enzovoort. De microsystemen zijn moderne vindingen van de 20e eeuw, en gebruiken het betreffende lichaamsdeel als een kaart voor het hele lichaam, maar zijn niet gebaseerd op de acupunctuurmeridianen. Het oor is gemakkelijk toegankelijk en er is geen sociaal taboe om het te laten zien, waardoor ooracupunctuur veel gebruikt wordt in de verslavingszorg, traumazorg en als pijnbestrijding in militaire settings. Ooracupunctuur kan ook prima aanvullend op de gewone acupunctuurbehandeling gebruikt worden. Opmerkelijk, en weinig bekend: moderne ooracupunctuur werd voor een groot deel oorspronkelijk in Frankrijk ontwikkeld, maar China nam daarna over in haar eigen curriculum.

Elektro-acupunctuur

Elektro-acupunctuur kan worden opgedeeld in 2 soorten. In moderne Chinese ziekenhuizen wordt er stroom gezet op de naalden, wat de intensiteit van de stimulatie verhoogd. De punten die geprikt worden, worden gekozen op basis van de traditionele indicaties.
En tegenwoordig zijn er stromingen die beweren meridianen “door te meten”, met een machientje. Er zijn verschillende methodes, onder andere NAET.

Laseracupunctuur

Laseracupunctuur is niets meer of minder dan het gebruik van een laser om het acupunctuurpunt te stimuleren; een behandelaar kan daar soms de voorkeur aan geven boven metalen naalden. Echter, laser kan ook lokaal gebruikt worden om het weefsel zichzelf te doen herstellen als het lokaal gebruikt wordt.

TENS

Bij TENS worden er elektroden op de huid geplakt, en met een apparaatje wordt er een elektrisch stroompje door gestuurd, met het doel dat het pijn vermindert. Dit komt uit de elektro-acupunctuur, maar omdat de elektroden gemakkelijk door de patiënt zelf kunnen worden gebruikt, zijn ze geschikt voor thuisgebruik. Ze worden ook veel gebruikt bij bevallingen.

Dry Needling/ Triggerpoints

Dry needling is een sterk vereenvoudigde vorm van acupunctuur, waarbij er in spieren wordt geprikt met het doel ze te “triggeren”, of ontspannen. Helaas zonder de eeuwenlange ervaring en kennis die al met traditionele acupunctuur is opgedaan te benutten. In Nederland mag het ook door osteopaten en fysiotherapeuten worden gedaan, in veel andere landen is dat illegaal en moet je er een acupunctuuropleiding voor gedaan hebben. Oorspronkelijk gebruikte men injectienaalden om vloeistoffen in te spuiten omdat dit “wetenschappelijker” leek, maar toen bleek dat het ook met injectienaalden zonder vloeistof gaat (vandaar de naam: “dry needling”). Tegenwoordig gebruikt men gewoon de veel dunnere acupunctuurnaalden.

Stammen en Takken / “Klassieke” acupunctuur
Het stammen en takkensysteem is een systeem waarbij de punten die geprikt moeten worden niet worden bepaald door de medische diagnose met tong en pols, maar van te voren worden uitgerekend aan de hand van de kalender, om de situatie van de patiënt meer overeen te laten komen met het ritme van het universum. In feite een vorm van astrologie met naalden. Omdat sommige ritmes, zoals die van de seizoenen, al in de klassieke boeken beschreven worden, noemen sommige beoefenaars het “klassieke acupunctuur”.

Hierom kiest u voor Itchi-go

  • Japanse acupunctuur in de stijl van Kiiko Matsumoto
  • Gediplomeerde acupuncturist
  • Persoonlijke behandeling, afgestemd op uw unieke behoeften
  • Wij hebben uitgebreide kennis van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Aangesloten bij Beroepsvereniging, Zhong

Navigatie

Neem contact op

Voor meer informatie, vragen of het maken van een afspraak, bel of mail:
06 431 39 217
jjc@itchi-go.nl