Wat we niet gebruiken


Waarom we zeer terughoudend zijn in het gebruiken van allerhande apparaten.

Er zijn tegenwoordig allerlij apparaten en machines beschikbaar die elektrische weerstand gebruiken om “meridianen door te meten”, en acupunctuurpunten te behandelen. Sommige therapeuten verbinden de patient zelfs met een computer, die dan mooie grafiekjes en plaatjes uitprint. De patient gaat dan vaak weg met bijvoorbeeld een lange lijst van voedingsmiddelen die niet goed zou zijn.

Wij gebruiken dat soort machines in onze praktijk niet. (Wel sommige magneten en laser) De reden dat we dat niet gebruiken, is nogal fundamenteel: acupunctuur is niet alleen het prikken van naalden door de huid. Het is nodig om de behandelaar zelf te cultiveren totdat het lichaam, de geest en de aanraking van de therapeut de subtiliteit en inzicht hebben om de informatie op te nemen. Een behandelaar die zich teveel verlaat op apparaten, kan het contact met de patient verliezen, en de noodzakelijke kwaliteiten om echt goed te observeren wat het onderliggende probleem is. Een goede acupuncturist moet zich voortdurend trainen van al zijn zintuingen. Er is geen snellere manier. Het ontwikkelen van de vaardigheden, zintuigen en inzichten kost een leven lang betrokkenheid en inzet. Naarmate de vaardigheden zich ontwikkelen, kan een behandelaar steeds meer details oppikken die een machine gewoon niet kan meten.

Voor een serieuze behandelaar is acupunctuur een eindeloze reis van inzicht en diepte. maar alleen als hij of zij zelf maanden, jaren en decennia besteedt aan oefenen, behandelen, reflecteren en verfijnen. Apparaten die dit proberen over te nemen stoppen de ontwikkeling van de therapeut in die zin.

Nog een andere reden dat we zeer terughoudend zijn in het gebruik van machines: we beoefenen Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCM/TCG), met als specialisatie Japanse acupunctuur. Nu zijn er zeker, in de afgelopen eeuwen enorm veel verschillende ideeën, scholen en technieken ontwikkeld, maar voor ons is het belangrijk dat we het kunnen blijven herkennen als TCM/TCG. Anders is het gevaar levensgroot om juist de mindere kanten van de Moderne Industriële Geneeswijzen (teveel afhankelijkheid van machines, onpersoonlijk, gestandariseerd) over te nemen, en uit het oog te verliezen, waar het werkelijk om gaat.


Leave a Comment