-
 • Wat te doen bij een zonnesteek

 • Het volgende stukje is een vertaling van een artikel van Bruce Bentley, van Health Traditions (1)

  Wat te doen bij een zonnesteek

  In 1998 deed ik (Bruce Bentley) onderzoek in de Xinjiang provincie in noordwest China, reizend per bus naar een stadje dat bekend staat als een van China’s “drie ovens”. In dit woestijnlandschap leven de mensen voornamelijk ondergronds en is er geen ziel buiten als de zon hoog aan de hemel staat. Onderweg daar naar toe kwam ik langs de “Vurige berg”, beroemd door de beschrijving in de klassieker “Reis naar het Westen”, ook bekend als “Aap”. Het was ongelofelijk heet en ik zat vier uur lang achterin de bus met de zon op de achterkant van mijn nek. Toen ik aankwam, en de bus uit ging, was ik rillerig en een uur later, toen de zon begon onder te gaan voelde ik me behoorlijk onwel en emotioneel in de war.

  Het was mijn eerste ervaring met “summerheat syndrome” (heat exhaustion), en gelukkig wist de manager van het hotel wat te doen. Toen ik buiten zat in de eetgelegenheid die overschaduwd werd door druivenbladeren, zag hij hoe ik keek en zei: “we zien dit veel, laat me je helpen”. Hij deed gua sha op de bovenkant van mijn hoofd, beginnend bij Bai Hui (DM 20), en 6 tot 7 centimeter richting mijn voorhoofd. Vervolgens, vanaf Bai Hui, ging hij dezelfde afstand naar de linker en rechterkant van het punt, en toen omlaag naar de achterkant van de nek. Hij beeindigde het met gua sha bij Feng Chi (GB 20), omlaag aan allebei de kanten van de trapezius. Het duurde maar een paar minuten en ik had direct het gevoeld dat het helemaal weg was.

  Het was een indrukwekkend herstel en ik ken geen andere methode die zo snel zoveel zou hebben kunnen bereiken. De verklaring is dat de hitte, die omhoog gaat in het lichaam (want dat doet hitte), efficient geventileerd werd zowel rond het Bai Hui punt als vanuit de nek en bovenrug. Mijn hoofdhuid en trapezius zagen er vuurrood uit, en ik kon niet blijer zijn. Is het niet geweldig, als wij als behandelaars zelf zo’n effectieve behandeling ondergaan? Een hotelmanager die ter plekke gua sha doet is een van de dingen waardoor ik van Azie houd.

  (Taken from the essay “Gua Sha: Smoothly scraping out the Sha” or translated into French as ” Gua Sha: en douceur et sans douler”, both posted on FB health traditions 31 May ’16)

  1. https://www.facebook.com/HealthTraditions