Vorm en functie: Acupunctuur en Osteoporose

Een recent onderzoek uit China liet indrukwekkende resultaten zien met acupunctuur bij osteoporose.

Maar hoe kan dat? Botdichtheid heeft toch te maken met calcium, hoe kunnen een paar kleine naaldjes in het lichaam daarbij een verschil maken?

Een manier om dit te begrijpen is als volgt:

De wereld bestaat uit: Dingen en De Relatie tussen Dingen

Ofwel “vorm” en “functie”.

Tegenwoordig zijn we zo gefocust op dingen dat we de relatie tussen de dingen vrijwel helemaal kwijt zijn geraakt. Een goed voorbeeld daarvan zijn voedingssupplementen, zoals vitamines, voor veel mensen het eerste waar ze aan denken als er iets mis is met hun gezondheid. Bij osteoporose hebben ze te weinig calcium, bij bloedarmoede te weinig ijzer of vitamine B12, bij een infectieziekte gebrek aan/te weinig vitamine C, enzovoort. En er zijn genoeg boeken en artikelen te vinden die dit ook bevestigen. Maar hierbij worden de relaties tussen de dingen, de functies, genegeerd. Waarom wordt er te weinig calcium opgenomen uit de voeding? Welke functie van de spijsvertering werkt onvoldoende?

De bevolking van Europa en Amerika bestaat voor het grootste deel uit individuen die veel meer en veel gevarieerdere voeding tot zich nemen dan ooit eerder in de geschiedenis mogelijk was. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat we echt te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, en toch zijn we in veel gevallen niet gezonder dan onze voorouders (2), maar zijn er steeds meer mensen met chronische zieken (3). Bij botten wordt dit heel duidelijk: die lijken statische onderdelen van ons lichaam, maar zijn in feite steeds aan het bewegen en veranderen. Er is een kleine, maar groeiende interesse in een functionele kijk op het lichaam, en dit is ook hard nodig. Maar dit is niet echte een nieuwe uitvinding. Heel lang geleden bekeken briljante Chinese artsen al naar de wereld als een geheel, en eeuwenlang zijn hun inzichten becommentarieerd, uitgetest en verbeterd. Een van de acupunctuurpunten die met de botten in verband wordt gebracht, ligt in de nek, achter de bijschildklier, die een belangrijke rol speelt in de calciumhuishouding. Tweeduizend jaar geleden kende men calcium natuurlijk nog niet, maar had men al wel uitgevogeld wat dit punt in het lichaam beïnvloedt.

Om terug te komen op het moderne onderzoek naar acupunctuur en osteoporose: het gaat niet om de dingen, de botten en het calcium, maar om de fysiologie, de functie, en de verhoudingen tussen de dingen, die acupunctuur optimaliseert. Om “acupunctuur” heel kort samen te vatten: het gaat om de doorstroming. We kijken waar de doorstroming van bloed, lymfe en andere vloeistoffen stagneert, en we proberen die weer op gang te helpen zodat het lichaam weer optimaal functioneert. De functie wordt hersteld, en de vorm volgt.

  1. The Effectiveness of Acupuncture for Osteoporosis: A Systematic Review and Meta-Analysis – Pan H,, Jin R., Li M., Liu Z., Xie Q., Wang P.
  2. How the mid-Victorians worked, ate and died – Clayton P., Rowbotham J.
  3. http://statline.cbs.nl/statweb/publication/?vw=t&dm=slnl&pa=71950ned