-
 • Ginseng ( 西洋參 ) is tegenwoordig best bekend. Het wordt door traditionele behandelaars in bepaalde gevallen toegepast als onderdeel van een kruidenformule. Helaas zijn er tegenwoordig ook allerhande artsen en therapeuten die op de populariteit van de traditionele kruid proberen mee te liften, zonder daarvoor een opleiding te hebben gevolgd. Ginseng gebruiken als het niet bij je conditie past, kan je aardig in de problemen brengen. Het is niet, zoals door kwakzalvers beweert wordt, een eenvoudige energie-oppepper, maar een zeer krachtig medicijn, dat zorgvuldig ingezet moet worden door iemand die er verstand van heeft. Een geluk daarbij is, dat echte ginseng erg duur is, en daarom vrijwel alle preparaten die je in natuurvoedingswinkels en drogisterijen kunt kopen, een dosering hebben die zo laag is dat het toch geen effect heeft,, of geen echte ginseng bevatten.

  Andrew Miles en Xuelan Qiu hebben beiden een decennialange ervaring met kruidengeneeskunde, en wijden er een podcast aan.

  (De wikipedia-pagina over ginseng zegt natuurlijk dat er geen enkel bewezen effect is bij het gebruik van ginseng, dit onder druk van de militante anti-wetenschappelijke “guerilla skeptics” (2) die op internet zo aanwezig zijn.)

  (Zogenaamde “siberische ginseng” heeft helemaal niets te maken met ginseng, het is een andere plantenfamilie)

  1. http://botanicalbiohacking.com/when-ginseng-can-kill-you-and-seven-other-times-not-to-use-it/
  2. http://guerrillaskepticismonwikipedia.blogspot.com