-
Veel mensen reageren er slecht op: mononatriumglutamaat, ook bekend als “MSG”, E621, of ve-tsin. Het komt voor in producten die rijk zijn aan de umami-smaak, zoals kaas en tomaten, en door de industrie wordt dan ook als argument gebruikt dat het “natuurlijk” zou en “dus” geen kwaad kan. E621 wordt door de voedingsindustrie veel toegevoegd als smaakversterker, maar omdat steeds meer consumenten hier kritisch over zijn, vervangen fabrikanten de E621 door bijvoorbeeld gistextract, waarin ook veel glutamaat zit. Daardoor herkennen veel mensen het niet meer als glutamaat, een vorm van misleiding.
De voedselautoriteit EFSA wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt tegen MSG.
De EFSA heeft een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld van 30 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Omdat veel consumenten, vooral kinderen, veel meer binnen krijgen dan de zij verantwoord acht, wil de autoriteit dat de hoeveelheid glutamaat in alledaags eten fors wordt verlaagd. Dit na een uitgebreid onderzoek dat deze week werd gepubliceerd. (1) (2)
Het wordt dus ook tijd dat het veel gehoorde fabeltje “dat het niet wetenschappelijk bewezen is” te rusten wordt gelegd:E621 kan bij sommige mensen ernstige klachten veroorzaken, en is, als industrieel product, voor niemand gezond. (3), (4), (5) (6).
- http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/e-nummers/actuele-nieuwsberichten/voedselautoriteit-maatregelen-tegen-msg-e621-nodig/
- https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/170712
- http://moniquevandervloed.nl/e-621/
- https://www.ahealthylife.nl/de-10-gevaarlijkste-e-nummers-die-je-beter-vermijdt/
- https://www.ahealthylife.nl/lijst-van-e-nummers/
- https://www.stijnspreekt.nl/opheldering-omtrent-de-smaakversterker-e-nummer-621/