-
  • Vitamine D

  • Een interessante video van Dr. Carroll, over suppletie van vitamine D. Het gebruik van vitamine D supplementen werd eerst populair in de orthomoleculaire geneeskunde, maar tegenwoordig schrijven ook veel huisartsen het voor. Het gebruik van vitamine D supplementen verhoogt het gehalte vitamine D in het bloed. Maar is dit relevant voor de persoon die ze neemt?
    Het antwoord is: misschien wel niet. Dr. Carroll bespreekt een meta-analyse die gepubliceerd is in het medische tijdschrift de Lancet, dat aantoonde dat supplementen met vitamine D geen effect hadden op de gezondheid van de botten, en geen botbreuken verhinderden. Een opmerkelijke situatie.

    Met statines lijkt er iets vergelijkbaars aan de hand te zijn. Deze medicijnen verlagen de cholesterol in het bloed, en de aanname is dat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Toch blijkt daarvoor weinig bewijs te vinden te zijn, terwijl statines wel bijwerkingen hebben. Wellicht is er net zoiets aan de hand met vitamine D: mensen die er weinig van in hun bloed hebben krijgen gemakkelijker botbreuken, maar supplementen gebruiken om de vitamine D in het bloed te verhogen, lijkt niet te beschermen tegen breuken.

    Betekent dit dat het helemaal geen zin heeft om vitamine D te gebruiken? Nee, deze studie keek alleen naar botbreuken. Vitamine D wordt ook gelinkt aan hormonale problemen, huidproblemen, vermoeidheid en andere zaken. Of vitamine D daar ook ook echt een belangrijke rol in speelt, zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen.
    Wel is het belangrijk om kritisch naar supplementen te kijken. Het zijn middelen die in fabrieken worden geproduceerd, geen natuurlijke middelen, en uiteindelijk geen vervangers voor een gezonde levensstijl. Wellicht is het verschil tussen door het lichaam zelf gemaakte vitamine D en die uit supplementen belangrijk. Of is het lage gehalte van vitamine D in het bloed een symptoom, en geen oorzaak. Genoeg vragen voor de wetenschap.