-
 • Hier is veel over te zeggen. Te beginnen met een video van Mel Hopper Koppelman, waarin ze onderzoek naar acupunctuur in perspectief zet.

  Daar is niet één eenvoudig antwoord op. Onderstaande video legt een en ander heel aardig uit. Verder hebben Evidence Based Acupuncture en de Acupuncture Now Foundation goede informatie.

  Er is geen hard verschil tussen de Japanse stijlen en de Chinese stijlen. Beide zijn gebaseerd op de klassieke Chinese bronnen, de Huang Di Nei Jing (黃帝內經), de Nan Jing (難經) en de Shang Han Lun (傷寒論). Historisch hebben de Japanse en de Chinese stijlen een licht verschillende ontwikkeling doorgemaakt, maar men gaat altijd terug naar dezelfde basis. Zie ook: https://itchi-go.nl/japanse-acupunctuur/

  Het handigst is om een email te sturen naar: jjc@itchi-go.nl, of eventueel te bellen: 0643139217 (maar we zijn vaak druk bezig).

  U hoeft helemaal niets, maar natuurlijk mag u uw huisarts of specialist vertellen over de acupunctuur. Graag zelfs! Steeds meer huisartsen en specialisten zien de meerwaarde van acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde in.

  Traditionele Chinese Geneeskunde gaat echter niet over gelijk hebben, maar over nuttig zijn voor de patiënten.

  Nee, u bent vrij om bij ons te komen, u heeft geen doorverwijzing nodig.

  Geen enkele behandelaar, therapeut of arts, kan beloven dat zijn of haar therapie of medicijn een specifieke patiënt gaat helpen. Wij dus ook niet, we doen slechts twee beloftes:

  1. We liegen niet (We kunnen ons vergissen, en we kunnen fouten maken. Maar zullen niet opzettelijk dingen zeggen waarvan we weten dat die niet waar zijn, of iemand om de tuin leiden)
  2. We doen ons best

  Zie ook: Werkt het bij mij?

  Als we, op grond van onze training en ervaring denken dat behandeling weinig zin heeft, dan zijn we daar open over. We zullen u niet onverwacht met extra kosten voor supplementen of extra diensten opzadelen.

  In Nederland is er geen vergoeding voor Traditionele Chinese Geneeskunde uit de basisverzekering. Veel aanvullende verzekeringen bieden wel een vergoeding uit de post “alternatieve geneeskunde”. Wij zijn aangesloten bij de beroepsvereniging.

  U kunt nakijken of uw verzekering een vergoeding biedt:

  1. Op uw verzekeringspolis
  2. Op de website zorgwijzer.nl
  3. Op de website zorgverzekeringwijzer.nl

  Jazeker, wij zijn lid van de Beroepsvereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde Zhong, en aangesloten bij het Register voor Beroepsbeoefenaren Complemenataire Zorg, RBCZ.

  Het klinkt misschien een beetje flauw, maar u moet natuurlijk helemaal niets. We vinden het belangrijk om helder en transparant te zijn, en u zit bij Itchi-go niet vast aan een verplicht behandeltraject. Dat gezegd hebbende, is het niet altijd realistisch te verwachten dat alle klachten na één behandeling weg zullen zijn. We zijn hardwerkende ambachtslieden, geen tovenaars met magische krachten. U bent altijd van harte welkom om een keer langs te komen en uit te proberen of een behandeling met acupunctuur u bevalt. Als dat het geval is, en we voor een resultaat willen gaan, is het raadzaam dan nog drie of 4 keer te komen, om te zien of we kunnen toewerken naar een gewenst, en realistisch resultaat.

  Daarin telt bijvoorbeeld mee:

  • Of het probleem acuut of chronisch is
  • Hoe lang de problemen al spelen
  • Wat de gehele medische voorgeschiedenis is (inclusief andere behandelingen die u al gehad heeft)
  • Of de dingen die de klachten verergeren vermeden kunnen worden (Zoals stress, heftige emoties, werk, houding)
  • De algemene gezondheid
  • Levensstijl (Mensen die in het algemeen goed voor zichzelf zorgen, met voldoende slaap, voldoende beweging en gezonde voeding, reageren over het algemeen beter)

  Bij sommige zaken kunnen we direct al aangeven dat het een meer langdurig traject zal zijn, bijvoorbeeld bij een chronische ziekte waarbij de nadruk ligt op het verbeteren van de levenskwaliteit, zover mogelijk. We doen daarbij ons best om zo helder mogelijk te zijn. Als we denken dat behandeling weinig zijn heeft, dan zullen we dat eerlijk zeggen. En als u voldoende behandelingen heeft gehad en op een plateau bent gekomen ook.

  Beloven doen we maar twee dingen:

  1. We liegen niet (We kunnen ons vergissen, en we kunnen fouten maken. Maar zullen niet opzettelijk dingen zeggen waarvan we weten dat die niet waar zijn, of iemand om de tuin leiden)
  2. We doen ons best

  Uiteindelijk gaat het om uw gezondheid, en u kunt het beste bepalen of acupunctuur een waardevolle bijdrage levert aan uw gezondheid en levenskwaliteit. Van onze kant bent u van harte welkom om dit met ons te bespreken.

  Acupunctuur wordt bij een breed scala aan klachten ingezet. Als het lichaam zichzelf zou moeten kunnen genezen als het, zeg 33% efficiënter zou werken, dan is het de moeite waard om te kijken of acupunctuur dit kan helpen bereiken. Zie hier: https://itchi-go.nl/kan-acupunctuur-helpen-bij/ voor een uitgebreider antwoord.

  Geen enkele medische behandeling is helemaal zonder risico. Gelukkig zijn ernstige complicaties zeldzaam als acupunctuur wordt toegepast door een goed opgeleide behandelaar (Kim et al., 2016; Kawakita and Okada, 2014; Yamashita and Tsukayama, 2008)⁠

  Een studie van White, Hayhoe, Hart en Ernst (White et al., 2001)⁠ rapporteerde de meest voorkomende complicaties van acupunctuur als: lokale bloeding (enkele druppels, kan gemakkelijk gestopt worden met een watje), lokale pijn van voorbijgaande aard, en tijdelijke verergering van symptomen. Aangezien medeauteur Edzard Ernst een fanatieke antikwakzalver is, is de conclusie van het onderzoek, dat acupunctuur door een opgeleide therapeut een van de veiligere behandelingen is, solide te noemen.

  Tegenwoordig worden uitsluitend naalden voor eenmalig gebruik toegepast, wat het risico op besmetting van een virus nagenoeg uitsluit. Meer ernstige complicaties, die gelukkig zeer zelden voorkomen, zijn een pneumothorax (klaplong) en een lokale ontsteking op de plek waar de naald gezeten heeft. Nogmaals: deze zijn zeer zeldzaam, maar laat het ons weten als u twijfelt of dit bij u van toepassing is.


  Bronnen:

  Kawakita, K. and Okada, K., 2014. Acupuncture therapy: mechanism of action, efficacy, and safety: a potential intervention for psychogenic disorders? BioPsychoSocial medicine, [online] 8(1), p.4. Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24444292>.

  Kim, M.-R., Shin, J.-S., Lee, J., Lee, Y.J., Ahn, Y.-J., Park, K.B., Lee, H.D., Lee, Y., Kim, S.G. and Ha, I.-H., 2016. Safety of Acupuncture and Pharmacopuncture in 80,523 Musculoskeletal Disorder Patients: A Retrospective Review of Internal Safety Inspection and Electronic Medical Records. Medicine, [online] 95(18), p.e3635. Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27149503>.

  White, A., Hayhoe, S., Hart, A., Ernst, E. and BMAS and AACP. British Medical Acupuncture Society and Acupuncture Association of Chartered Physiotherapists, 2001. Survey of adverse events following acupuncture (SAFA): a prospective study of 32,000 consultations. Acupuncture in medicine : journal of the British Medical Acupuncture Society, [online] 19(2), pp.84–92. Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11829164>.

  Yamashita, H. and Tsukayama, H., 2008. Safety of acupuncture practice in Japan: patient reactions, therapist negligence and error reduction strategies. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, [online] 5(4), pp.391–8. Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955234>.

  In principe niet. De meeste patienten zijn de eerste keer verrast hoe prettig een behandeling kan zijn, al zijn er natuurlijk in gevoeligheid per patiënt en per puntlokatie . Er zijn verschillende acupunctuurstijlen, in de Japanse stijlen ligt de nadruk op de ondersteuning van het lichaam en een lichaam dat pijn heeft, is niet bezig met genezen.
  Acupunctuurnaalden zijn veel dunner dan de naalden die gebruikt worden voor injecties.

  Photo courtesy: Bob Wong, Art of Acupuncture