-
 • The Guardian newspaper

 • De tijd dat acupunctuur alleen iets was voor new-age blaadjes is echt wel voorbij, als kwaliteitskrant The Guardian een mooi, positief artikel publiceert. Het beschrijft hoe acupunctuur werkt, en waarom diegenen die zeggen dat het alleen maar een placebo is, ongelijk hebben.

  Terecht noemt het artikel dat bij onderzoek in de jaren ‘90 en ‘00 “nep-acupunctuur” (placebo) ook effecten liet zien, maar alleen tijdelijke effecten, terwijl echte acupunctuur de wortel van het probleem aanpakt.

  “er is bewijs dat, terwijl nep-acupunctuur kortstondig de symptomen onderdrukt door endorphines te produceren, echte acupunctuur iets kan doen aan de onderliggende oorzaken van de ziekte”

  en

  “Harris zegt dat de sceptici, hoewel in het algemeen hun standpunt verschuift naar een acceptatie van acupunctuur, soms nooit hun standpunt willen veranderen, ongeacht het wetenschappelijke bewijs [dat acupunctuur werkt]. Maar in het algemeen zien we een verschuiving [naar acceptatie van acupunctuur].”

  https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2017/sep/07/pains-and-needles-brain-scans-point-to-hidden-effects-of-acupuncture