-
 • Stephen Boyanton (1) is een behandelaar Chinese kruidengeneeswijze, gespecialiseerd in de ideeën van Zhang Zhongjing (張仲景) (2).


  Op dit moment is hij is hij in China aan het promoveren aan de universiteit (2), en hij schrijft hierover op zijn blog (0). De colleges die hij volgt, bespreken onder andere de toepassing van Traditionele Chinese Geneeswijzen op de EHBO van een ziekenhuis in Beijing, Halverwege de 20e eeuw waren er zeker Chinese artsen die ervaring hadden met de behandeling van acute ziekten en trauma’s met alleen Chinese geneeswijzen. Op dit moment heeft in ziekenhuizen de Moderne Industriële Geneeskunde de overhand, maar buiten het ziekenhuis (poliklinisch) wordt vaak de Traditionele Chinese aanpak gebruikt.

  Het is voor veel Chinese artsen dan ook een dilemma, het prestige van Moderne Industriële Geneeskunde is groot, en als de arts Traditionele geneeswijzen inzet voordat de mogelijkheden van de MIG uitgeput zijn, kan hij daarop aangesproken worden. Aan de andere kant voelt een Chinese arts die geen Traditionele Chinese Geneeswijzen beoefend zich misschien toch een beetje een tweederangs arts.

  In het Westen ligt dit natuurlijk anders, maar toch, niemand die TCM praktiseert kan aan de complexiteit van de situatie ontkomen.

  1. https://stephenboyanton.com
  2. http://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-1-4020-4425-0_9392
  3. https://stephenboyanton.com/2016/10/21/lessons-in-complexity/