Over skeptici en anti-kwakkers


Je hebt natuurlijk nog genoeg mensen die bewerend dat acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijzen allemaal “niet wetenschappelijk bewezen” zouden zijn. Daar een gedegen weerwoord op geven is veel werk, en meestal spelen dat soort figuren het populaire internet-spelletje “maar ik wil toch nog meer bewijs zijn voordat ik het geloof”, waarmee je natuurlijk iedere discussie betekenisloos kunt maken door het eindeloos te blijven herhalen.

Mel Hopper Koppelman, Master of Science en praktiserend acupuncturist, besloot wel een gedegen antwoord te schrijven, getiteld “How to Win an Argument with an Acupuncture Hater“.

Er is een blog “Science Based Medicine”, dat sterk afwijzend staat tegenover alle niet-gesubsidieerde geneeswijzen, waaronder acupunctuur. Opvallend is dat ze het nalaten om de gesubsidieerde geneeskunde langs dezelfde meetlat te leggen. Mel Hopper schreef ook een uitgebreid artikel met kritische vragen over hun sceptische houding ten opzichte van acupunctuur.
Het bleef even stil, maar “Science Based Medicine” kwam met een antwoord bij monde van Dr. Crislip. Een nogal teleurstellend antwoord, waaruit vooral naar voren komt wat Dr. Crislips persoonlijke mening is. En die mag hij natuurlijk hebben, maar het wordt toch wel discutabel als hij doet alsof dat “de waarheid” is. Mel schreef ook hier een mooie reactie op.


Leave a Comment