-
 • RVS: Kanttekeningen worden bij de nadruk op “Evidence Based Medicine”

 • De Traditionele geneeswijzen, zoals kruidengeneeskunde, acupunctuur een massage, worden vaak verweten dat ze niet “evidence based” zouden zijn. Waarmee dan impliciet wordt gesuggereerd dat deze van weinig waarde zouden zijn en dan ook geen plaats zouden hebben in de gesubsidieerde gezondheidszorg, Dit blijkt ook uit het financieringsbeleid waarbij astronomische bedragen worden besteed aan onderzoek naar, onderwijs in, en toepassing van de Moderne Industriële Geneeskunde, maar onvoldoende publiek geld geïnvesteerd wordt in de Traditionele Geneeskunde.

  Vandaag verscheen een rapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), waarin kanttekeningen worden gezet bij de nadruk op “Evidence Based Medicine” (waar acupunctuur, kruidengeneeskunde en massage dus meestal niet onder geschaard worden).

  Volgens Jan Kremer van de RVS is goede zorg “vooral een kwestie van hart en ziel en niet alleen van verstand. Eenduidig wetenschappelijk bewijs doet onvoldoende recht aan het morele en persoonlijke karakter van goede zorg.”

  Woorden die veel gezondheidswerkers aan het hart zullen gaan.

  1. http://www.socialevraagstukken.nl/goede-zorg-is-meer-dan-bewezen-zorg/
  2. https://www.raadrvs.nl/publicaties/item/zonder-context-geen-bewijs
  3. Directe download naar het rapport: https://www.raadrvs.nl/uploads/docs/Zonder_context_geen_bewijs.pdf