-
 • Acupunctuur kan de pijn en stijfheid door artrose in de knie verminderen, en het lichamelijk functioneren verbeteren. Door middel van enzyme-linked immunosorbent assays deden de onderzoekers een belangrijke ontdekking. Acupunctuur verminderde de ontsteking veroorzakende stoffen TNFα, IL-6, en apelin.

  De onderzoekers concluderen dat elektroacupunctuur van hoge intensiteit “onsteking veroorzakende cytokines, pijn verminderd en de functie hersteld bij sympthomen van artrose in de knie. Intensievere acupunctuur bleek betere uitkomsten te geven en meer de cytokines te reguleren. Dit is een belangrijke bevinding, omdat onderbehandeling met acupunctuur een groot probleem is: bij langdurige, hardnekkige klachten is 1 acupunctuurbehandeling meestal niet genoeg, er is een serie behandelingen noodzakelijk. Ten onrechte wordt dan soms geroepen dat de acupunctuur niet werkt, terwijl de verwachtingen (na 1 behandeling keer is alles goed) gewoon onrealistisch waren.

  1. http://www.healthcmi.com/Acupuncture-Continuing-Education-News/1671-acupuncture-soothes-knee-osteoarthritis-with-anti-inflammatory-effects
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26770523
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20816981
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22580582