-
 • Op het internet doet een artikel de ronde over een grootse vangs aan pangolin-producten (1) in China, naar men zegt bedoelt voor het gebruik in de traditionele kruidengeneeskunde. (2)

  De Pangolins zijn een bedreigde diersoort, en handel daarin is verboden op grond van internationale verdragen. (3), (4). In Europa is het gebruik van bedreigde diersoorten voor medicinale doeleinden dan ook streng verboden, en u zult deze ook niet terugvinden in kruiden die u van uw Zhong-geregistreerde herborist (5) voorgeschreven krijgt.

  De schubben van de pangolin (Mantitis squama), heten “Chuan Shan Jia”, en zijn geklassificeerd als zout en koel en gaan de lever- en maagmeridianen in. Een toepassingsgebied is het verspreiden van bloed-stase, het versterken van lactatie en gezonde menstruatie, zwelling verminderen, het uitleiden van pus (zoals bij abscessen) en het uitdrijven van wind-damp (zoals pijn bij reumatische artritis). (6) Gelukkig zijn er uitstekende alternatieven beschikbaar, zoals de gedroogde zaadjes van koekruid, Vaccaria segetalis. Een onderzoek door het Taiwaneese departement voor volksgezondheid wees uit dat koekruid het zelfs effectiever was dan de schubben van pangolins in het bevorderen van lactatie, het reguleren van het immuunsysteem en het voorkomen van tumoren in ratten. (7) Er zijn acht soorten pangolins, waarvan er 4 in Azie voorkomen, en 4 in Afrika. Alle acht soorten staan momenteel op de lijst van de “Convention on International Trade in Endangered Species”, (CITES) Appendix II. (8)

  Gelukkig hoeft u zich weinig zorgen te maken dat er bedreigde diersoorten in uw kruidenformule  zitten: niet alleen is de handel verboden, de prijs op de zwarte markt is dusdanig hoog, en de straffen op handel dusdanig zwaar, dat niemand het “per ongeluk” in een formule zal verwerken. De meeste Chinese herboristen hebben het zelfs nog nooit gezien, en verwerpen het gebruik van bedreigde dier- en plantensoorten. (9) Ondertussen is het dus goed te weten dat Nederlandse herboristen zich bewust zijn van het probleem van bedreigde diersoorten (10), en als het lot van de pangolin u aan het hart gaat, is een  een donatie aan de African Wildlife Foundation wellicht een idee. (11)

  1. http://savepangolins.org/what-is-a-pangolin/
  2. https://www.yahoo.com/news/china-biggest-ever-pangolin-scale-seizure-reports-054718738.html
  3. https://www.jcm.co.uk/news/pangolin-endangered-status
  4. http://www.worldwatch.org/node/6198
  5. Een herborist is iemand die kruiden voorschrijft
  6. http://www.worldwatch.org/node/6198
  7. https://www.jcm.co.uk/news/pangolin-alternatives-to-pangolin
  8. https://cites.org/eng/app/appendices.php
  9. http://www.pfacu.com/blog/2016/12/29/endangered-species-in-chinese-herbal-medicine
  10. https://www.jcm.co.uk/news/endangered/
  11. http://www.awf.org/wildlife-conservation/pangolin