-
  • Outlander: Jamie heeft zeeziekte

  • Wie is er fan van de populaire serie “Outlander”, die het verhaal verteld van Claire, de verpleegster die in 1945 opeens terugreist naar 1743 en dan haar hart verliest aan de stoere Jamie? Outlander zit vol prachtige beelden van Schotland en mannen in kilt, Claire is een sterk personage dat haar mannetje wel staat in de ruige omstandigheden, en Jamie is de perfecte man met maar een gebrek: hij lijdt aan zeeziekte.

    In dit fragment, uit het derde seizoen geneest een Chinese medepassagier Jamie van zijn zeeziekte met acupunctuur. De naalden zitten in zijn gezicht en zijn duidelijk alleen gekozen om er op de televisie spectaculair uit te zien, waarschijnlijk zou geen enkele acupuncturist die punten gebruiken voor zeeziekte.

    Het positieve effect van acupunctuur op misselijkheid en braken na operaties en bij chemotherapie is onder andere aangetoond door het Acupuncture Evidence Project. (MacDonald 2017).

    McDonald J, Janz S. The Acupuncture Evidence Project: A Comparative Literature Review (Revised Edition). Brisbane: Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association Ltd; 2017. http://www.acupuncture.org.au