-
 • Nieuw onderzoek naar de effecten van voeding op infectieziekten in Cell. (1)

  Vroeger was de vuistregel algemeen bekend: “feed a cold, starve a fever”, ofwel: als je verkouden bent, moet je eten, als je koorts hebt juist vasten om je lichaam te ondersteunen. (0), (2)

  Tegenwoordig zijn er veel mensen die dit niet meer weten, en wordt zelfs sinsappelsap aangeraden, omdat het “vitamine C” zou bevatten. Dat valt erg tegen, en sinaasappelsap bevat wél veel suiker. (3), (4), (5).

  De onderzoekers van de universiteit van Yale deden onderzoek, en kwamen tot de conclusie dat er verschil is tussen een infectie met een virus en met een bacterie. In hun onderzoek bleken de ratten met een virusinfectie het beter te doen met voeding, en die met een bacteriele infectie beter zonder voeding.

  Zoals altijd is er ook wel wat aan te merken op de studie: het is erg de vraag of glucose (suiker) nu de beste voeding is, ook al heb je een virale infectie. En de onderzoekers hebben alleen gekeken waarmee de ratten besmet waren, niet of ze koorts dan wel verhoging hadden, dus naar het lichaam van de ratten zelf, wat de Traditionele Geneeswijzen altijd wel doen. Het lichaam heeft ook zelfkennis en zelfregulatie, en geeft zelf aan waar het behoefte aan heeft.

  Verder is het een erg interessante studie, die maar weer duidelijk maakt hoe relevant traditionele kennis over gezondheid is. Voor een bacteriele infectie is vasten dus de beste strategie, en juist de vaak gegeven vruchtsappen zijn geen goed idee. (6)

  1. http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(16)30972-2
  2. http://www.popsci.com/feed-or-starve-sickness-it-depends-on-infection
  3. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sinaasappelsap.aspx
  4. https://www.ahealthylife.nl/top-11-van-veel-voorkomende-misverstanden-over-voeding-en-hoe-ze-te-vermijden/
  5. http://moniquevandervloed.nl/hoeveel-zoveel/
  6. http://www.theatlantic.com/health/archive/2014/02/misunderstanding-orange-juice-as-a-health-drink/283579/