Natuurlijk


Wat betekent natuurlijk? Het is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt, voor zoveel verschillende doeleinden dat je bijna zou denken dat hij door reclamemakers is uitgevonden. Maar de term “natuurlijk ” slaat wel degelijk ergens op als het betekent: “Met zo min mogelijk ingrijpen”. Je zou voedsel “natuurlijk” kunnen noemen als er zo weinig mogelijk aan bewerkt is, een landschap is “natuurlijk” als de mens er geen bijdrage aan geleverd heeft, en een therapie is “natuurlijk” als het normale functioneren van het lichaam er niet door verstoord wordt..

Je zou er dus helemaal geen geld aan kunnen verdienen. In deze moderne tijd, waarin ieder concept gebruikt moet kunnen worden om iets te verkopen is dat eigenlijk heel slecht nieuws.

Het is daarom niet zo vreemd dat de term op alle mogelijke manieren misbruikt wordt. Flessen exotisch vruchtensap van 35 euro, kruidenpreparaten, biologisch geteelde groenten, vitamines, allemaal natuurlijk, dus beter. Maar het is niet helemaal duidelijk voor wie het vruchtensap of de kant-en-klare kruidenpreparaten werkelijk geschikt zijn. En is pizza van biologische ingrediënten beter dan niet-biologisch geteelde tomaten en pasta?

Wat vaak ontbreekt, is een werkelijke visie op het leven. Betekent “natuurlijk” leven dat je in een lendendoek op een bergtopje zit, of is er meer aan de hand?


Leave a Comment