-
 • In het tijdschrift Margriet wordt door gynaecologe Dorenda van Dijken acupunctuur genoemd als natuurlijke behandeling bij overgangsklachten. (1), (2) Terecht, maar niets nieuws: dit is in de wetenschappelijke literatuur al decennialang bekend (3), en ook herhaaldelijk bevestigd (4).

  Nu worden door mevrouw Van Dijken, voorzitster van de Dutch Menopause Society (DMS) (5) de richtlijnen van het National Institute of Excelence in Care, NICE aangehaald, in het zelfde stukje dat gaat over “Deze natuurlijke middelen helpen tegen opvliegers (zeggen nu ook wetenschappers)” (1). Helaas wordt daarin hormoontherapie als “veilig” bestempeld, iets waar de wetenschappers van NICE nu juist vraagtekens bij plaatsen (6), vanwege het verhoogde risico op trombose, borstkanker en herseninfarct als men hormoontherapie gebruikt. Ook de Mayo-clinic vindt het erg belangrijk dat de gezondheidsrisico’s van hormoontherapie zorgvuldig worden afgewogen, of de nadelen wel opwegen tegen de voordelen. (7)

  De traditionele Chinese visie op overgangsklachten is natuurlijk wel wat gedetaileerder dan  adves dat “sojarijke voeding en rode klaver kan helpen tegen opvliegers”,, of dat “levensenergie ligt opgeslagen in je nieren”. We kunnen dan niet anders dan adviseren gebruik te maken van een therapeut die zich grondig de Traditionele Chinese Geneeswijzen heeft verdiept, zoals onze bij Zhong aangesloten behandelaars (8) die zich baseren op een paar duizend jaar ervaring, in plaats van een paar jaar wetenschappelijk onderzoek.

  1. http://www.margriet.nl/fitengezond/overgang/deze-natuurlijke-middelen-helpen-tegen-opvliegers-zeggen-nu-ook-wetenschappers/
  2. https://www.facebook.com/NVAcupunctuur/
  3. http://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/public-review-papers/menopause-and-acupuncture-the-evidence-for-effectiveness.html
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27023860
  5. https://www.demenopauzespecialist.nl/
  6. https://www.nice.org.uk/guidance/ng23/ifp/chapter/Benefits-and-risks-of-HRT
  7. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/in-depth/hormone-therapy/art-20046372
  8. http://zhong.nl