-
 • ME/Chronisch Vermoeidheid Syndroom

 • Patiënten met ME/Chronisch Vermoeidheid Syndroom stuiten vaak op onbegrip. Vaak wordt hen botweg verteld dat hun problemen ingebeeld zijn, of “tussen de oren zitten”, dit zelfs door zorgprofessionals.

  De Gezondheidsraad komt tot met ander standpunt: “ME/CVS is een ernstige chronische ziekte, die het functioneren en de kwaliteit van leven van mensen die eraan lijden substantieel beperkt.”. En: “Verschillende lichaamssystemen kunnen betrokken zijn: het immuunsysteem, het metabole systeem, het cardiovasculaire systeem, het centrale zenuwstelsel, het neuro-endocriene systeem, het microbioom en het genoom.”

  Dat is niet de beschrijving van een groep patiënten die zich maar wat inbeeldt, maar het geeft aan dat het om reële klachten gaat, die de levenskwaliteit ernstig beïnvloeden.

  Een complex ziektebeeld vraagt ook om een benadering die naar de hele persoon kijkt, en niet de klachten isoleert tot details. De Traditionele Chinese Geneeskunde kan hier heel goed in voorzien, en sluit goed aan bij het complexe character van een ziekte als ME/CVS.

  https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/mecvs-advies-a-brand-new-day.htm

  http://zhong.nl