-
  • Matthew Bauer, President of the ANF, spreekt over onderzoek naar acupunctuur

  • Matthew Bauer, President of the ANF, spreekt over onderzoek naar acupunctuur. Hij laat zien waarom er veel onderzoek naar acupunctuur niet de juiste vragen stelt over acupunctuur, en hoe het de patiënt echt van dienst kan zijn.
    Meerdere mensen hebben, terecht, laten zien dat de placebo’s die gebruikt worden geen echte placebo’s zijn. Maar waar nog nog te weinig aandacht voor is, is dat de “echte acupunctuur” in onderzoeken vaak onvoldoende uitgevoerd wordt.
    Om een vergelijking te maken: niemand zou de werking van een 10-daagse antibioticakuur beoordelen als die maar 5 dagen ingenomen is, of maar de helft van de aangegeven hoeveelheid. Of als het flesje oud is. Dit is wel wat er in veel onderzoek naar acupunctuur gebeurt.
    “Acupunctuur is alleen maar een placebo, er is niets van bewezen”, gillen de media dan weer gretig. Dat is nepnieuws natuurlijk, maar toch trappen mensen daar in, en daar is noch de patiënt, die met zijn of haar klachten blijft lopen, bij gebaat noch de gezondheidszorg, die duurdere en minder efficiënte behandelingen moet vergoeden.