Literaire geneeskundige tradities


We kennen op dit moment drie verschillende geneeskundige systemen:

  • Griekse (Westerse) Geneeskunde
  • Traditionele Chinese Geneeskunde
  • Ayurveda/ Indiase Geneeskunde

De Westerse Geneeskunde heeft haar wortels in het klassieke Griekenland. De Eed van Hippocrates, de gelofte om iedereen zo goed mogelijk te helpen, wordt nog steeds door artsen afgelegd. Het systeem bestaat uit een aantal heel verschillende takken, van microchirurgie tot homeopathie, van psychologie tot chemotherapie. De diagnose in de verschillende takken kan wel dezelfde zijn, maar het behandelingsprincipe en de behandeling zelf zijn vaak enorm verschillend.
In de 20e eeuw, bij de opkomst van de chemische industrie, werden een heleboel chemisch zuivere stoffen ontwikkeld die het lichaam beïnvloeden; de moderne farmacie was geboren. Samen met de chirurgie vormt dit de basis van wat vaak de reguliere geneeskunde wordt genoemd.

 

De Traditionele Chinese Geneeskunde is gegrond op de nauwkeurige observaties van Aziatische natuurfilosofen. “Chinees” moet men in dit verband nogal ruim opvatten: het gaat ongeveer om het gebied van Mongolië tot Thailand, en van Tibet tot Japan. Het systeem is in ieder geval meer dan 2200 jaar oud. Er wordt vanuit gegaan dat het lichaam niet statisch is, maar een voortdurend veranderend, zichzelf corrigerend geheel. Gezondheid is de normale, natuurlijke toestand van een mens. Geprobeerd wordt daarom om met een minimale ingreep een maximale verbetering te krijgen van levenskwaliteit. Immers, hoe meer je ingrijpt in iemands leven, hoe meer je probeert in te grijpen in de natuur, waardoor de natuurlijke gang van zaken nog meer verstoord wordt. Acupunctuur is de bekendste van de methodes die gebruikt worden, maar verder zijn van belang de kruidengeneeskunde, massage en qi gong (oefeningen). Japan heeft een heel eigen draai gegeven aan de traditie. Juist daar zijn acupunctuur en massage (shiatsu) tot een enorme verfijning gebracht.

 

De Ayurveda is ontstaan in India, aan het hof van de koningen, en wordt nu nog veel gebruikt. Een compleet en breed gezondheidssysteem, maar in Nederland vooral bekend van de schoonheidsproducten en -behandelingen. Bekende begrippen als Chakra en Yoga komen uit de Ayurveda.

 

 

 

Sjamanisme is niet zozeer een systeem als wel een verzamelnaam voor de traditionele praktijken, met name die uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en Siberië. Het is nooit erg georganiseerd geweest. In het Westen zien we Sjamanistische principes terugkomen in de Paranormale Geneeswijzen.

 

De Tibetaanse Geneeskunde is in de 6e eeuw ontstaan uit de Chinese en Indiase tradities. Tegenwoordig een respectabele geneeskunde die steeds populairder wordt.

Eigenlijk is het in deze wat bredere context nogal vreemd dat de term “reguliere geneeskunde” gebruikt wordt voor iets dat pas een paar decennia oud is, en zich vanuit een enkele hoek van de wereld verspreid heeft over de planeet. Daar is wel een voor de hand liggende reden voor: het systeem geeft spectaculaire resultaten bij  medische spoedgevallen: een afsluiting in een vitaal orgaan kan verholpen worden, een gapende wond schoongemaakt en goed verzorgd.

Toch is deze kracht ook een zwakheid: door de nadruk op levensreddende handelingen is er in de praktijk weinig aandacht voor preventie, en zijn de behandelmogelijkheden voor wie nog niet ernstig ziek is beperkt.


Contact:

06-43139217
info@itchi-go.nl

Adres Zoetermeer:
Aïdaschouw 1
2726 JZ Zoetermeer

Adres Den Haag:
Goeverneurlaan 465
2523CC Den Haag

Adres Community Clinic:
Jonckbloetplein 24
2523 AR Den Haag

Privacystatemant
Algemene voorwaarden