Low Level Laser Therapy (LLLT)

Low Level Laser Therapy (LLLT) is een afgiftesysteem voor photonische energie in de vorm van licht dat het lichaam kan gebruiken om cellen en weefsels te herstellen om de gezondheid te behouden. Het werkingsmechanisme van LLLT is het optimaliseren van de mitochondriale functie. Mitochondriën zijn onderdelen van de cel die ATP / energie produceren om cel- en lichaamsfuncties te ondersteunen. Naarmate we ouder worden, nemen het aantal mitochondriën en de functie af en dit kan ons vatbaar maken voor bepaalde ouderdomsziekten. De mitochondriale functie kan ook op jongere leeftijd worden aangetast als gevolg van ziekte of letsel.

LLLT een van de goed onderzochte therapieën, waarover onderzoeken vindbaar zijn via PubMed. Het is een niet-invasieve, niet-toxische koudlichttherapie die tot doel heeft het lichaam te helpen genezen en het welzijn te bevorderen.

LLLT verhoogt de doorbloeding, reguleert ontstekingen, vermindert oxidatieve stress en verzacht littekenweefsel.

LLLT is effectief gebleken in de volgende omstandigheden:

 • Sportblessures
 • Pijnbeheersing
 • Ontstekingsaandoeningen
 • Auto-immuunziekten
 • Dermatologie
 • Weefselregeneratie
 • Wond genezen

Er zijn geen negatieve bijwerkingen van LLLT gemeld in onderzoeksstudies.

In de praktijk kan LLT-therapie worden gebruikt als aanvulling op acupunctuur of in sommige gevallen als alternatief.

LLLT in vruchtbaarheid:

Voorlopige studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd om zowel vrouwelijke als mannelijke onvruchtbaarheid met LLLT te optimaliseren, maar er is meer klinisch onderzoek nodig. Een Japanse studie gebruikte LLLT bij vrouwen met lage of niet-detecteerbare AMH-waarden. Van de 188 behandelde patiënten meldde bijna 56% zwangerschap en 36% levendgeborenen. Een studie in Denemarken toonde 66% geslaagde zwangerschappen bij vrouwen met meerdere mislukte IVF-procedures.

Het is vermeldenswaard dat jongere vrouwen niet zo goed reageren op LLLT en vrouwen met een gevorderde vruchtbaarheidsleeftijd, tenzij er andere complicaties zijn die niet direct verband houden met leeftijdsgebonden slechte eikwaliteit.

Klanten die het meeste baat zouden hebben bij LLLT:

Lage ovariële reserve, slechte eikwaliteit
Vrouwen met een gevorderde vruchtbare leeftijd
Meerdere mislukte implantaties of miskramen
Hormonale onevenwichtigheden zoals PCOS
Endometriose
Pijnlijke menstruatie
Lage spermaparameters, vooral beweeglijkheid
Meer over deze brontekst
Brontekst vereist voor aanvullende vertaalinformatie
Feedback sturen
Zijvensters

 

 1. Arne Grinsted and Maya Grinsted Hillegass : “Photobiomodulation for Infertility” EC Gynaecology, 20 August 2019.
 2. Iwahata, Hidehisa, et al. “TREATMENT OF FEMALE INFERTILITY INCORPORATING LOW-REACTIVE LASER THERAPY (LLLT): AN INITIAL REPORT.” J-STAGE.
 3. Ohshiro, Toshio. “Personal Overview of the Application of LLLT in Severely Infertile Japanese Females.” Laser therapy vol. 21,2 (2012): 97-103. doi:10.5978/islsm.12-OR-05
 4. Lorne. “Low Level Laser Therapy (LLLT) in Our Infertility Clinic.” Acubalance Wellness Centre, 1 June 2017, www.acubalance.ca/resources/publications/low-level-laser-therapy-lllt-our-infertility-clinic.
 5. Lorne. “Low Level Laser Therapy (LLLT) in Our Infertility Clinic.” Acubalance Wellness Centre, 1 June 2017, www.acubalance.ca/resources/publications/low-level-laser-therapy-lllt-our-infertility-clinic.
 6. Hasan, P. et al: “The possible application of low-reactive laser level therapy (LLLT) in the treatment of male infertility”. 1989.
 7. Bartmann, A. et al: “Why do older women have poor impanation rates? A possible role of the mitochondria”. 2004.
 8. Kara, T.: “Lasers in infertility treatment. Irradiation of oocytes and spermatozoa”. 2012.
  Firestone, R. et al: “The effects of low-level light exposure on sperm motion characteristics and DNA damage”. 2013.
 9. Frangez, H B. et al: “Photobiomodulation with light- emitting diodes improves sperm motility in men with asthenozoospermia.” Laser Med Sci. 2015 Jan;30(1):235-40.