Koppen zetten / Cupping


cups

Sommige ouderen kunnen zich wellicht het gebruik nog herinneren om een melkfles met heet water te vullen, deze leeg te gieten en vervolgens de fles zich vacuüm te laten zuigen op de huid. Bij de Etos zijn Aspivenin vacuümpompen te koop tegen insectenbeten. De methode om zuigkracht ter genezing te gebruiken is oud en wijdverbreid. In het Engels heet het “cupping”, in het Duits “schröpfen”, in het Arabisch “hijama” in het Chinees “báguàn” in het Japans “kyukaku” en in goed Nederlands “koppen zetten”.

De eerste historische aanwijzingen voor cupping stammen uit Mesopotamië, 3300 voor Christus en Egypte, 2500 v.C. De methode wordt later onder andere beschreven en toegepast door meesters als Hippocrates, Galenus en Boerhaave en de profeet Mohammed zou Hijama zelfs bijzonder aangeraden hebben. Tot het begin van de 20e eeuw wordt cupping zowel in ziekenhuizen toegepast door respectabele artsen als op informele wijze door mensen thuis. Met de opkomst van de farmaceutische industrie verdwijnt de methode langzaamaan uit de belangstelling. In Duitsland wordt zij nog altijd beoefend wordt door de Heilpraktiker, in Nederland zorgde de beeldenstorm in de geneeskunde ervoor dat cupping tegenwoordig als “alternatieve geneeswijze” geldt. Hier wordt het opnieuw geïntroduceerd door acupuncturisten, vanuit de theorieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

De materialen waarvan de cups gemaakt zijn variëren: van aardewerk, glas en bamboe tot koehoorn. Glas is wel het meest geschikt, vanwege de hittebestendigheid en de doorzichtigheid, waardoor men de huid door het glas heen kan observeren.

Er zijn verschillende methodes om de cups te plaatsen. Het meest eenvoudige is het verhitten van de cup met een vlam, hetzij van alcohol, hetzij van een kaars, en de hete cup op het lichaam te plaatsen. Door afkoeling krimpt de cup en zuigt hij zich vacuüm. Afhankelijk van de snelheid van plaatsen en de temperatuur van de cup zuigt hij zich meer of minder vast en kan de kracht geregeld worden. Tegenwoordig worden er ook cups gemaakt van kunststof, met een handpomp. Deze zijn gemakkelijker in gebruik.

Het plaatsen van cups is erg effectief om energie en bloed in beweging te krijgen. Het wordt daarom vooral toegepast bij stagnaties, zoals chronische pijn, spierverkrampingen en menstruatiestoornissen, en bij invasies van externe ziekteverwekkers, zoals acute verkoudheid en hoest. Bovendien kan het worden gebruikt om het vergif uit bijvoorbeeld een slangenbeet te zuigen. Er zijn verschillende locaties waar cups geplaatst kunnen worden; rug-, borst- en buikgebied worden het meest gebruikt. Na cupping kunnen er een aantal dagen rood/paarse cirkels op het lichaam zichtbaar blijven, die vanzelf weer wegtrekken.


Leave a Comment