-
 • Een feestje voor alle TCM-behandelaars en acupuncturisten: een nieuwe, volledige vertaling van de Huang Di Nei Jing Ling Shu (靈樞經) is net gepubliceerd door Prof. Dr. P. U. Unschuld. (1) De “Ling Shu” is een van de vier klassieke boeken van de Traditionele Chinese Geneeskunde, en is een van de meest gedegen medische boeken aller tijden, propvol observaties die nog steeds relevant zijn.

  Professor Unschuld is antropoloog en sinoloog, en heeft zijn carriere gewijd aan het vertalen, beschikbaar maken en tekstueel onderzoeken van Chinese medische teksten. (2) Het is alweer vijf jaar geleden dat onder zijn leiding een vertaling van de Huang Di Nei Jing Su Wen (黃帝內經) uit kwam, een project waar hij met een heel team 25 jaar aan gewerkt heeft. Er zijn weinig medische teksten die minder “zweverig” zijn dan de Huang Di Nei Jing: nadrukkelijk wordt in het boek de vraag gesteld of er dan toch “bovennatuurlijke oorzaken” kunnen zijn voor ziekte, en herhaaldelijk wordt gesteld dat nee, dit nooit het geval is, maar dat er altijd natuurlijke, verklaarbare oorzaken voor ziekte (en gezondheid) zijn, ook al zijn ze misschien subtiel en moeilijk te vinden.
  In de moderne tijd, waarin geloof in “de kracht van de geest”, en “de werking van placebo” tierig woekerd, is de praktische, aardse en rationele benadering van de Nei Jing verfrissend, die ons blijft herrineren dat we met wat we doen invloed kunnen hebben op ons leven en gezondheid, en niet overgeleverd zijn aan “het lot” (of, modern: “ons DNA”) en het ook niet “tussen de oren zit” (wat in feite de moderne term voor bezetenheid door kwade geesten is).

  Gedegen kennis van de klassieke boeken is wat de Traditioneel werkende behandelaar onderscheid van een alternatieve therapeut, en het is dan ook fijn dat deze kennis weer meer beschikbaar wordt voor een groter publiek.

  1. https://www.jcm.co.uk/huang-di-nei-jing-ling-shu-the-ancient-classic-on-needle-therapy.html
  2. http://www.acupuncturetoday.com/archives2004/jul/07bauerunschuld.html
  3. http://thealternativeclinic.org/wp-content/uploads/2015/01/JCM-Tangible-Medicine-Article.pdf