-
 • Alweer uit 2015, maar helaas nog steeds relevant: Zembla over Hormoonverstoorders

  In het blikje van onze doperwtjes, op ons bespoten groente en fruit, in het plastic speelgoed van onze kinderen, in de crème die we op ons gezicht smeren, in veel van deze producten zitten hormoonverstorende stoffen. Chemische stoffen die volgens wetenschappers schadelijk kunnen zijn voor kwetsbare groepen zoals jonge kinderen of de foetus in de buik van zwangere vrouwen. Deze stoffen kunnen het hormoonsysteem in de war brengen waardoor kinderen later vruchtbarheidsproblemen krijgen. Ook borstkanker, zaadbalkanker en bepaalde stofwisselingsziektes worden hiermee in verband gebracht. In december 2013 toonde Zembla aan dat zwangere vrouwen in Nederland niet voorgelicht worden over de risico's van deze stoffen. De Deense overheid doet dat wel. Experts riepen in de uitzending op dat de Nederlandse overheid maatregelen moet nemen. De minister kondigde na de uitzending aan te kijken of de informatie aan zwangeren voldoende is. Maar nu, anderhalf jaar later, komt het woord hormoonverstorende stof nog steeds niet voor in de voorlichtingsfolder. Waarom niet? Wetenschappers worden er moedeloos van. Volgens hen draait alles om de economische belangen van de Europese industrie. Want om hormoonverstoorders uit alle producten te halen kost miljarden. Daarom beginnen toxicologen en artsen een tegenoffensief en maken de balans op voor onze volksgezondheid. Ze berekenen wat het kost om ziektes te behandelen waarvoor men nu duidelijke aanwijzingen heeft dat een deel ervan veroorzaakt wordt door hormoonverstoorders. Met schokkende conclusies. Zembla onderzoekt de gevolgen van het uitblijven van goede voorlichting en waarom de overheid nog steeds geen maatregelen neemt tegen hormoonverstoorders.

  http://www.npo.nl/zembla/10-06-2015/VARA_101374315

  Bisfenol A, een chemisch en gevaarlijk stofje wat in ontzettend veel producten zit en vooral schadelijk is voor vrouwen en (kleine) kinderen.

  Bisfenol A (BPA) is een chemische en gevaarlijk stof die voorkomt in heel veel producten, oa in bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, cdhoesjes, binnenkant van bijvoorbeeld pakken melk, blikjes, vullingen voor kiezen, conservenblikken, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur en speelgoed. Daarnaast wordt BPA onder meer gebruikt als basis voor epoxy-verven en -lijmen, in bepaalde tandheelkundige materialen, in inkt en in thermisch papier waaronder kassabonnen.
  Bisfenol A is vooral erg schadelijk voor vrouwen. Het verstoort het vrouwelijke hormoon. Zelf wanneer je minieme hoeveelheden bisfenol A in je lichaam krijgt, gaat het een interactie aan met de vrouwelijke hormonen en geeft het verstoring. In het algemeen wordt het in verband gebracht met hartziekten, kanker, miskramen, onvruchtbaarheid, diabetes, leverschade, abnormale ontwikkelingen van voortplantingsorganen, aankomen, verstoringen aan het zenuwstelsel enz.

  Foetussen, zuigelingen en jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de toxiciteit van BPA. Hun nog onontwikkelende hersenen en andere organen zijn namelijk uiterst gevoelig voor blootstelling aan gif. Iedere verstoring van hun hormonale systeem gedurende kritieke ontwikkelingsfasen kan permanente schade aanrichten, en ziekten in hun latere leven tot gevolg hebben. Gevolgen van inname van deze stof via de huid of oraal kunnen zijn; een abnormale borstontwikkeling, een hoger risico op borstkanker en andere kankers, een negatief effect op de ontwikkeling van hersenen en voortplantingsorganen, evenals op de start van de puberteit, het lichaamsgewicht en het seksegedrag. Bij mannen zorgt het voor verzwakt sperma.