Geneeskundige principes


We kunnen acht principes van genezing onderscheiden:

  1. Voeding (Alle diëten, vasten)
  2. Aanraking (Shiatsu, Fysiotherapie, alle massagevormen, Reiki)
  3. Rust (Meditatie, Chi Gong, Yoga, Autogene training)
  4. Beweging (Mensendieck, Tai Chi, Ademhalingstraining)
  5. Medicijnen (Kruiden, Allopathie, Homeopathie)
  6. Invasief (Chirurgie, Acupunctuur)
  7. Buitenkant aanpassen (Chiropractie, Sonar)
  8. Binnenkant manipuleren (Psychotherapie, Creatieve Therapie)

Met opzet worden hier voorbeelden uit heel verschillende tradities, en met een verschillende werking, gegeven. Veel behandelaren maken natuurlijk ook gebruik van meerdere principes. In deze acht is een verdeling te maken tussen de eerste vier en de laatste vier. De eerste vier principes zijn iemands eigen verantwoordelijkheid, de rol van de therapeut is meer die van begeleider. Bij de laatste vier wordt de verantwoordelijkheid uit handen gegeven, de therapeut doet iets met je.

trapIn feite zijn de eerste vier gezondheidskunde, en de laatste vier geneeskunde. Dat maakt ook direct duidelijk waarom de gezondheidskunde vaak minder serieus genomen wordt dan de geneeskunde. Zolang de zieke de arts nog niet echt nodig heeft, maar nog zichzelf kan helpen, is de rol van de arts een stuk minder heroïsch. De eerste vier zijn essentieel, je kunt niet zonder. Ook kun je ze voor je plezier doen, of om als gezond persoon gezond te blijven, terwijl dat bij de tweede set onwaarschijnlijk is. Dat betekent niet dat de eerste vier minder krachtig zouden zijn. Integendeel zelfs, aangezien therapieën gebaseerd op deze eerste vier niet alleen de ziekte proberen aan te passen, maar feitelijk het normale dagelijkse leven van de patiënt beïnvloeden. In acute noodsituaties zijn meestal snelwerkende, sterke maatregelen nodig, die meestal, maar niet altijd, gebaseerd zijn op de tweede set principes.

gradient gezond-ziekEen Chinees spreekwoord luidt dat je een dokter moet zoeken als je nog niet ziek bent. Als je eenmaal ziek bent geworden is het eigenlijk te laat, dan heb je de beste manieren om er iets aan te doen al laten glippen en moet je je toevlucht nemen tot een drastischer therapie. De meeste mensen bevinden zich in het grijze gebied tussen perfecte gezondheid en ziekte. Voor hen zou het zeer nuttig zijn aandacht te besteden aan zichzelf, zodat ze de balans opschuiven in de goede richting. Letten op voeding, beweging, rust en aanraking is belangrijk.


Leave a Comment