-
 • Kwik is een zeer giftig metaal dat hersenen, hart, nieren, longen en het afweersysteem kan aantasten. Toch werd tot niet zo lang geleden amalgaam gebruikt om tanden en kiezen mee te vullen, dat voor 50% uit kwik bestaat. Critici die wezen op de gezondheidsrisico’s van kwik (5) werden weggezet als “kwakzalvers” die de bevolking onnodig bang maakten. (2), (3), (4)

  In Nederland wordt tegenwoordig de techniek van het gebruik van amalgaam, niet meer onderwezen aan tandartsen in opleiding, en het wordt ook niet veel meer toegepast.

  Vanaf 1 juli 2018 moeten tandartsen in heel Europa bij zwangere en zogende vrouwen en bij kinderen onder de 15 jaar stoppen met het aanbrengen van amalgaamvullingen. (Die dus kwik bevatten). Er is onlangs een wet aangenomen met deze strekking aangenomen door het Europees Parlement. Daarnaast moeten de gezondheidsinstanties van de lidstaten voor 1 juli 2019 een plan van aanpak indienen over hoe ze de toepassing van amalgaamvullingen bij de rest van de bevolking willen verminderen. (1), (5)

  Het kwik uit amalgaam kan vrijkomen als er op de gevulde kies gekauwd wordt, maar ook als de vulling verwijderd wordt. Het verwijderen van een amalgaamvulling moet dan ook op een heel precieze en veilige manier gebeuren. (6), (7) (8)

  De Nederlandse Vereniging voor Biologische Tandheelkunde (9) heeft onder andere gestreden tegen het gebruik van kwik in de tandheelkunde, maar ook de Vereniging Amalgaanvrij Nederland (10).

  De website van de Skepsis en die van de Nederlandse Vereniging tegen de Kwakzalverij, beweren nog steeds dat amalgaamvullingen veilig zouden zijn, en beter dan de alternatieven. (1), (2) (3)

  1. https://healthwatch.eu/nl/europees-verbod-op-amalgaamvullingen/
  2. https://skepsis.nl/stop-de-persen/sdp-2006/
  3. https://skepsis.nl/amalgaam/
  4. http://www.kwakzalverij.nl/behandelwijzen/tandheelkunde/veilige-vullingen-met-kwik/
  5. http://www.env-health.org/resources/press-releases/article/eu-agrees-dental-amalgam-ban-in
  6. http://www.amalgaam.be/
  7. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/05/09/mercury-dental-fillings.aspx
  8. https://www.youtube.com/watch?v=9ylnQ-T7oiA
  9. http://www.nvbt.nl
  10. https://stgvisie.home.xs4all.nl/AMALGAM/NL/