-
 • Volkert Engelsman zet zich enorm in om de transitie naar duurzaamheid in onze maatschappij te bewerkstelligen. (1), (2) En om te bewijzen dat het echt kan, begon hij een bedrijf dat biologisch geteelde groente en fruit distribueert en als opereert voor meer dan duizend telers op zes continenten: Eosta (3), (4).

  Hij schetst het probleem: ‘Op dit moment wentelen we de maatschappelijke en ecologische kosten van de reguliere landbouw af op toekomstige generaties. Ondertussen stellen we dat ons bruto nationaal product door de economische winst over die landbouw gestegen is. Eigenlijk zou je moeten zeggen: pas als de kosten van een menswaardig bestaan en een duurzame planeet meegenomen zijn in de prijs van voeding, dan is die prijs correct.’

  In de gezondheidszorg zien we vergelijkbare problemen: het aantal chronisch zieken stijgt, de prijs van de ziektekostenverzekeringen en de behandelingen ook, evenals de gezondheidsschade door vervuiling door medicijnresten in het milieu en de bijwerkingen van farmaceutische medicijnen. Om over de duizenden doden per jaar als gevolg van medicijngebruik nog maar niet te spreken.

  De beweging naar een duurzamere zorg krijgt nog maar weinig aandacht, maar de kosten zijn te hoog, er moet iets veranderen. Traditionele geneeswijzen, zoals kruiden, acupunctuur en massage moeten weer een centrale plaats krijgen, om op de lange termijn een werkend gezondheidszorgsysteem te hebben in Nederland.

  1. https://www.ftm.nl/artikelen/aarde-redden-beter-eten?share=1
  2. https://www.youtube.com/watch?v=S76dZpCz12A
  3. http://www.eosta.com/
  4. https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-een-fruithandelaar-dansend-de-voedselketen-op-zijn-kop-zet?share=1