-
 • De resultaten zijn bekend gemaakt van een onderzoek dat naar 89000 acupunctuurpatiënten (1) (2) is verstuurd die tussen 2014 en 2015 behandeld zijn, en die een patenttevredenheid lieten zijn die het niveau van de landelijke richtlijnen oversteeg. Dit is geweldig nieuws voor zowel het publiek als voor de acupuncturisten. Het is een ding om mensen te vertellen dat acupunctuur veilig en effectief is en dat acupuncturisten goed opgeleide professionals zijn, maar hier hebben we de resultaten van een gestandaardiseerde, door de overheid ontwikkelde tool, uitgevoerd door een geaccrediteerde, onafhankelijke partij, die laat zien wat echte patiënten te zeggen hebben over hun ervaringen met hun acupuncturist. De meeste deelnemers aan deze enquête werden behandeld voor (musculoskeletale) pijnklachten, vooral voor lage rugpijn en nekpijn.

  Een greep uit de resultaten:

  • tussen de 95% en 99% beoordeelde de ervaring als “goed” tot “uitstekend”
  • tussen de 80% en 87% beoordeelde hun acupuncturist als een 9 of 10 op een schaal van 1 tot 10
  • 0.014% (13 van de 89769) patiënten rapporteerde niet-ernstige complicaties, en er waren geen ernstige
  • tussen de 88% en 93% zei dat hun acupuncturist succesvol was in het behandelen van hun klacht!

  Dit laatste is bijzonder belangrijk. Zoveel mensen denken dat acupunctuur een soort laatste hoop is, dat er weinig kans is dat het iets oplevert, een laatste redmiddel. Deze enquête laat iets anders zien, ongeveer 9 van de 10 mensen die acupunctuur probeerden voor pijnklachten waren blij met de resultaten en hun acupuncturist.

  Deze informatie zou ook moeten worden gebruikt om andere werkers in de gezondheidszorg te laten zien dat ze met vertrouwen kunnen doorverwijzen naar een acupuncturist. En ten slotte, kunnen beleidsmakers zien dat acupunctuur een belangrijke bijdrage kan leveren om verslaving aan pijnstillers te voorkomen.

  Deze enquête kan ook invloed hebben op de manier waarop naar onderzoek naar acupunctuur wordt gekeken. Veel geblindeerde, gerandomiseerde, wetenschappelijke onderzoeken naar acupunctuur laten slechts een effectiviteit zien tussen de 40 en 50 procent, en niet veel beter dan een placebo. Dit lijkt niet representatief te zijn voor de echte, klinische praktijk, en daarmee doen veel onderzoeken acupunctuur tekort.

  1. https://acupuncturenowfoundation.org/2016/12/great-news-results-of-a-survey-sent-to-89000-acupuncture-patients/
  2. http://files.clickdimensions.com/ashcompaniescom-a7oce/files/acupuncturecahps.pdf