Ik heb nu (in 2022) 15 jaar ervaring met acupunctuur. En niet alleen met acupunctuur, maar ook met patiënten en de dokters van de patiënten. Er zijn pakweg drie verschillende houdingen van artsen tegenover acupunctuur. Aan de ene kant de enthousiastelingen, die acupunctuur geweldig vinden en het zelfs aanraden, aan de andere kant de afwijzenden. En daar tussenin degenen die zelf gematigd nieuwsgierig zijn.

Mijn doel is het om u, de patiënt, te helpen met de keuzes omtrent uw gezondheid, waarvan u zich misschien niet eens bewust bent. Niet alle artsen zijn hetzelfde. Is uw (huis)arts een “enthousiasteling”, een “afwijzende” of een “gematigd nieuwsgierige”? Acupunctuur kan helpen bij een breed scala aan problemen, maar dat wordt niet altijd goed gerepresenteerd.

De Enthousiasteling

Een klein aantal artsen zal actief suggereren dat acupunctuur u misschien kan helpen. Vooral voor musculoskeletale klachten, zoals rug- en nekpijn. Er is een nog kleiner aantal artsen dat zelf actief acupunctuur beoefend op hoog niveau, en niet alleen voor eenvoudige pijnklachten. Voorbeelden zijn Dr. Edward Neal en Dr. Leon Hammer. Dr. Neal heeft jarenlang op de eerste hulp en Intensive Care gewerkt, voordat hij acupunctuur ging toepassen. Tegenwoordig geeft hij les in het begrijpen van de basiswerken over acupunctuur, de Huang Di Nei Jing Su Wen en Ling Shu. In zijn ogen is acupunctuur ontworpen om toegepast te worden in dezelfde omstandigheden waar tegenwoordig een Intensive Care voor ontworpen is: ernstig zieke mensen die direct een interventie nodig hebben. Nu is dat niet de setting waar de meeste acupuncturisten in Nederland werken, maar het is goed te beseffen dat dit wel de achtergrond van acupunctuur is. Dr. Neal heeft een aantal interessante artikelen geschreven over acupunctuur.

Dr. Hammer is een psychiater die zich is gaan richten op acupunctuur. Hij heeft ondertussen een aantal boeken geschreven over Traditionele Chinese Geneeskunde. Leon Hammer heeft zich gespecialiseerd in de polsdiagnose van TCM/TCG. Het systeem, dat hij weer van John Shen geleerd heeft, is buitengewoon verfijnt, en kan zeer precies bepalen waar de functie van een orgaan verstoord is.

De gematigd nieuwsgierige

De meeste artsen vallen in de categorie van “gematigd nieuwsgierige”. Ze zullen zelf niet het initiatief nemen om acupunctuur als behandeloptie te noemen, maar als u het met hen bespreekt, zullen ze er positief tegenover staan. Sommigen zullen zeggen dat het “een goed idee” is, anderen eerder “dat het geen kwaad kan”, of “baad het niet dan schaad het niet”. Al kan dat laatste soms ook een verkapte manier zijn om te zeggen dat ze het eigenlijk niets vinden.

De afwijzende

En dan zijn er de afwijzenden. Zij zien acupunctuur als kwakzalverij en goedgelovige onzin. Als uw arts deze houding hebben, en u noemt dat u acupunctuur wilt proberen, of reeds acupunctuurbehandelingen krijgt, dan kunt u waarschijnlijk rekenen op sarcasme, of zelfs een ronduit negatieve reactie. Deze groep artsen noemt zichzelf graag “sceptisch”, of “wetenschappelijk”, en heeft vaak een zeer uitgesproken mening. Uiteindelijk is het uw lichaam, uw keus. Alles wat welke zorgverlener dan ook u kan bieden is hulp bij uw gezondheid, inclusief het bewust maken van mogelijkheden waar u zich niet van bewust was.

Waarom zo verschillend?

Het is wel vreemd, dat artsen die in theorie dezelfde scholing gekregen hebben, en vanuit hetzelfde moderne medische paradigma kijken, zo’n andere kijk hebben op de Traditionele Geneeswijzen. Het is nogal een grote vraag wat er precies aan de hand is, en daar is veel over te zeggen. Een van de aspecten is, dat de moderne gezondheidszorg echt in een crisis is terechtgekomen. Een crisis veroorzaakt wrijving, en mensen reageren daar verschillend op. Sommigen houden vast aan wat ze al weten. Anderen zoeken naar iets nieuws. In theorie is de wetenschap open voor alle nieuwe gegevens. In de praktijk is het niet zo eenvoudig. Ego’s, reputaties, carrières, stokpaardjes, het speelt allemaal mee.

Referenties

https://neijingstudies.com/

https://dragonrises.edu/