De N.I.C.E.-richtlijnen voor lage rugpijn (3)


Er is heel wat onrust over het nieuwe NICE (National Institute for Care Excellence) (3) rapport, de richtlijnen voor de Britse ziekenfondsen, voor lage rugpijn. Acupunctuur kwam uit de grote meta-onderzoeken van NICE als een van de beste behandelingen tegen lage rugpijn uit de bus, (net na morfine) beter dan fysiotherapie, massage, beweging, paracetamol en psychotherapie maar toch wordt de aanbeveling in het nieuwe rapport, dat gisteren uitkwam, geschrapt.

De reden? Acupunctuur deed het zeer goed in de onderzoeken, acupunctuur was de beste behandeling zonder medicijnen en het presteerde ook nog beter dan een placebo (“nep-acupunctuur”).

Dit alles was dan ook nog eens wetenschappelijk bewezen (“statistisch significant”), maar, volgens NICE, niet “genoeg beter dan placebo”. Snapt u het nog?

Acupunctuur was de enige behandeling die volgens dit extra zware criterium beoordeeld werd, was ernstige twijfels zet bij de objectiviteit van de beslissing, omdat alle behandelingen volgens dezelfde richtlijnen beoordeeld horen te worden. Mel Hopper Koppelman, Msc (1), (4) en Professor Hugh MacPherson reageren: (2)

Een gevaarlijke beslissing van NICE, omdat daardoor patiënten eerder zullen kiezen voor minder effectieve zorg, die duurder en ook nog risicovoller is dan de veilige en bewezen effectieve acupunctuur.

  1. https://www.youtube.com/watch?v=0lCMQNdKvmg
  2. https://www.jcm.co.uk/news/dangerous-and-biased-decision-by-uk-s-nice-on-acupuncture-and-back-pain/
  3. https://www.nice.org.uk/
  4. http://www.abetterwaytohealth.com/the-nice-low-back-pain-guidelines-a-big-misunderstanding/

Leave a Comment