-
 • Nieuws van onze collega's uit Engeland (1)

  De Engelse richtlijnen voor ziekenfondsen heten N.I.C.E. (2) (National Institute for Health and Care Excellence) en deze bevatten al sinds 2009 de aanbeveling om bij chronische rugpijn 10 acupunctuurbehandelingen toe te passen. Deze richtlijnen worden in het Verenigd Koninkrijk gebruik, maar ook overheden in andere landen gebruiken deze richtlijnen voor hun volksgezondheidsbeleid.  De aanbeveling is natuurlijk volkomen terecht, de effectiviteit van acupunctuur bij chronische rugpijn is ruimschoots aangetoond (3), (4) en ook NICE's eigen analyse gaf aan dat acupunctuur betere pijnstilling opleverende, meer kwaliteit van leven gaf, de functie verbeterde en ook psychologische stress verminderde, vergeleken met “gebruikelijke zorg”, inclusief pijnstillers. Niet verwonderlijk, zijn er dan ook meerdere Amerikaanse ziekenhuizen die acupunctuur gebruiken voor lage rugpijn: Boston's Children's Hospital (5), Mount Sinai Hospital, New York (6), Children's Hospital Los Angeles (7), Stanford Medicine (8).

  Acupunctuur gaf betere resultaten op alle belangrijke gebieden, en het was ook nog veilig en effectief, maar toch wil NICE in haar nieuwe versie van 2016 acupunctuur schrappen als aanbeveling (9), omdat, volgens NICE, acupunctuur in het laboratorium het wel beter doet dan “nep-acupunctuur”, maar niet genoeg. Daarom is nu de aanbeveling voor chronische lage rugpijn uitsluitend NSAID pijnstillers: ibuprofen, aspirine en naproxen. Deze medicijnen hebben mogelijk ernstige bijwerkingen, inclusief hartaanvallen en hersenbloedingen. De bijwerkingen van deze medicijnen alleen kosten de Engelse ziekenfondsen tussen de £166 en £367 miljoen *per jaar*. Voorspelbaar genoeg is dit niet meegenomen in de kosten-effectiviteitsanalyse. En, volgens de laatste Cochrane Systematic Review, presteren deze medicijnen *niet* beter dan placebo's in de behandeling van lage rugpijn in de meeste onderzoeken. En waar wel, was dit niet significant.

  Acupunctuur is veilig. Het is kosten-effectief. En het is in de echte wereld meer effectief dan de “gebruikelijke zorg”. De Acupuncture Now Foundation (10) is daarom een petitie (11) gestart om deze voorgenomen wijziging in de NICE richtlijnen terug te draaien. Voor wie meer wil weten: Mell Hopper-Koppelman gaat in een video dieper in op de achterliggende zaken (12).
  De hoogwaardige richtlijnen van NICE kunnen we ook aan Nederlande beleidsmakers presenteren, overweeg dus vooral om ook de petiie te tekenen: http://chn.ge/23cFvD

  1. https://acupuncturenowfoundation.org/media/
  2. https://www.nice.org.uk/
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17893311
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19433697
  5. http://on.bchil.org/1UWIf3n
  6. http://bit.ly/1YflS6C
  7. http://www.chla.org/acupuncture-program
  8. http://stan.md/1SAZTD5
  9. https://www.nice.org.uk/guidance/indevelopment/GID-CGWAVE0681/consultation/html-content
  10. https://acupuncturenowfoundation.org/2016/04/nice-is-being-naughty-the-anf-responds-to-flawed-guidelines-on-acupuncture/
  11. http://chn.ge/23cFvDn
  12. https://www.youtube.com/watch?v=c_sKNJzEFuM