De marketing van de kunstvoedingsindustrie bedreigd borstvoeding


De marketing van de kunstvoedingsindustrie bedreigd borstvoeding. (1), (2) Niets nieuws natuurlijk. Maar alweer een voorbeeld van hoe we ons eigen lichaam opofferen aan industrie en “vooruitgang”, in plaats van evolutie en natuur te volgen. En een serieuze bedreiging van de volksgezondheid.

Het grote verschil tussen Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM ) en Moderne Industriële Geneeskunde is dat TCM zorgvuldig kijkt naar de normale lichaamsfuncties en die ondersteunt, terwijl MIG problemen en ziekten probeert te vinden en die bestrijdt of onderdrukt. (3), (4), (5), (6).  TCM gebruikt daarbij met name kruiden, acupunctuurnaalden, moxa en massage, maar ook leefstijladviezen. (7)

Een van de grote voorbeelden hierbij is Sun Simiao, uit de 6e eeuw na Christus. Zijn boek Bei Ji Qian Jin Yao Fang 備急千金要方 (Essential Formulas to Prepare for Emergencies, Worth a Thousand in Gold) is nog slechts deels naar het Engels vertaald (8) , maar bevat vele pareltjes. Sun Simiao begint met te stellen dat, om de volksgezondheid te waarborgen en de kosten van de gezondheidszorg te drukken, de kinderen gezond moeten zijn. En om gezonde kinderen te hebben, moeten de moeders gezond en sterk en goed voorgelicht zijn. Voldoende normale voeding voor de kleintjes, en dat is natuurlijk moedermelk, is daarbij belangrijk, en ook de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) streeft ernaar dat kinderen minstens twee jaar lang borstvoeding krijgen. (9), (10), (11).  Kinderen die geen borstvoeding kregen, blijken immers achter te lopen in ontwikkeling.

De Australische verloskundige Yvonne Argent (12) (13) heeft een aantal filmpjes gemaakt die goed en duidelijk uitleg geven over borstvoeding, en op een leuke, luchtige manier. (14) Overigens zijn er ook in Nederland genoeg goede lactatiekundigen (15), (16) ,(17), (18).

Kunnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen, zoals acupunctuur, moxa kruiden en massage, een belangrijke bijdrage leveren aan borstvoeding en daarmee de gezondheid van de kinderen en de volksgezondheid? Zeker, de lactatiekundige en de acupuncturist / herborist zijn een uitstekend team. Heather Bruce, al 35 jaar bezig met TCM en natuurgeneeswijzen heeft er een aardige pagina over geschreven. (19) (20), maar ook de tips van Debra Betts  en Karen Pohlner (21) zijn de moeite waard.

Tot slot: Traditionele Chinese geneeswijzen kunnen het lichaam versterken tot het punt dat het weer  zijn normale werk kan doen. Een baby voeden is een normale functie van een moederborst, en het is de moeite waard om hierin te investeren, in plaats van het meeste geld, tijd en aandacht te besteden aan alternatieven. (22), (32) (24)

 1. http://nos.nl/artikel/2083575-marketing-kunstvoeding-bedreigt-borstvoeding.html
 2. http://www.thelancet.com/series/breastfeeding
 3. Chinese Medicine Masquerading as Yi – Rhonda Chang
 4. Chinese Medicine Liberation – Yaron Seidman
 5. Neither Donkey Nor Horse – Sern Hsiang, Lin Lei
 6. The Making of Modern Chinese Medicine, 1850-1960 – Bridie Andrews
 7. Live Well, Live Long – Peter Deadman
 8. http://www.happygoatproductions.com/publications/venerating-the-root-i-and-ii
 9. http://www.unicef.org/programme/breastfeeding/
 10. Borstvoeding – Mary Broekhuijsen, Stefan Kleintjes
 11. Dr. Jack Newman’s Guide to Breastfeeding – Jack Newman
 12. https://www.facebook.com/West-Coast-Massage-Therapy-549048975138486/
 13. https://www.ezybook.co.nz/pages/westcoastmassagetherapy/
 14. http://easybreasts.com.au/breastfeeding-for-beginners/
 15. http://www.nvlborstvoeding.nl/
 16. https://eurolactatie.net/
 17. http://borstvoedingscentrumpantarhei.blogspot.nl/
 18. https://www.lalecheleague.nl/
 19. http://easybreasts.com.au/lactation-insufficiency/
 20. http://easybabies.com.au/how-we-make-breast-milk/
 21. http://acupuncture.rhizome.net.nz/acupressure/birth/breast-feeding/
 22. http://www.pregnancy.com.au/breastfeeding/breastfeeding_information/how-to-increase-breast-milk-supply-if-you-have-ins.shtml
 23. Hilft Akupunktur bei stillprobleme – Monika Baumann- Jiang
 24. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4325417/

Leave a Comment