-
 • Chronisch VermoeidheidsSyndroom

 • Chronisch VermoeidheidsSyndroom (CVS), is een ernstige ziekte, die niet alleen het leven moeilijk kan maken, maar vaak ook veel onbegrip oproept bij familieleden, vrienden, instanties en zelfs behandelaars. “Stel je niet aan”, “zet je er over heen”, “het valt toch best mee”, en “het zit tussen je oren” zijn pijnlijke opmerkingen die veel patiënten met CVS helaas maar al te vaak horen.

  Goedbedoelde adviezen, ook van behandelaars, zijn vaak op misverstanden en achterhaalde onderzoeken gebaseerd. Dit artikel (1) zet een en ander op een rij.

  Ook de Traditionele Geneeswijzen, acupunctuur, kruidengeneeswijze en massage, zijn geen wondermiddel voor de patiënt met CVS. Maar het respect dat de Traditionele Geneeswijzen hebben voor het lichaam, de integrale visie op lichaam en geest als één geheel, en de visie dat de behandelaar niet een monteur is die defecte onderdelen vervangt, maar een tuinier die de gezonde aspecten aanmoedigt om meer te floreren, kan veel betekenen voor het verbeteren van de levenskwaliteit van de patiënt met CVS. (2), (3)

  1. https://www.statnews.com/2016/09/21/chronic-fatigue-syndrome-pace-trial/
  2. https://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/chronic-fatigue-syndrome.html
  3. http://www.evidencebasedacupuncture.org/chronic-dialysis-symptoms-treatment/