-
 • Californische anesthesioloog breekt een lans voor acupunctuur

 • De Verenigde Staten blijft opvallend goede verhalen over acupunctuur voortbrengen. Deze komt van de 28e jaarlijkse bijeenkomst van het Academy of Integrative Pain Management, gepubliceerd op Medscape, een online medisch magazine (1).

  Opvallend was dat de toespraak gedaan werd door een professor anesthesie, een onverwachte bron van een positief verhaal over acupunctuur. Hij begon met te zeggen dat: “acupunctuur is een blijvertje. Het gaat een permanent onderdeel van onze mogelijkheden worden.” Dr. Ahadian zei ook dat: “to reach their “full potential”, clinicians need to “fully integrate” conventional medicine with alternative therapies, which includes acupuncture.”

  In de VS zijn er twee vormen integratieve geneeskunde. In een soort voerden moderne Westerse artsen acupunctuur uit, in de andere soort zijn het professionele acupuncturisten. De acupuncturisten kunnen zelfs onderdeel zijn van een team dat samen de zorg aanbied, en klinische beslissingen maakt, zoals in een project van Harvard University (2).

  Afgezien van de vorm die integratieve geneeskunde zal gaan aannemen, is het artikel mooie publiciteit voor acupunctuur. Ten eerste gaat de auteur in op de bevindingen van Vickers’ meta-analyse voor chronische pijn, die sterke aanwijzingen vind dat acupunctuur meer is dan en placebo, en dat het klinisch relevante uitkomsten heeft voor lage rugpijn, hoofdpijn en artrose.

  Dit wordt tegenwoordig ook aangeraden door het National Institute for Health Research, de onderzoeksafdeling van het Engelse ziekenfonds NHS, zowel in een artikel (3) als in een korte video (4).

  Dr. Ahadian ging over op het onderwerp neurologie. Verschillende netwerken verbinden verschillende gebieden van het brein met overeenkomstige functies, bijvoorbeeld pijnverwerking of het omgaan met emotionele problemen, en het is al een aantal jaar bekend dat acupunctuur kan helpen om deze te herstellen als ze uit balans zijn. Het artikel refereert aan een recente studie van patiënten met artrose in de knie. Zes behandelingen met acupunctuur verbeterden de pijnscores, (vergeleken met placebo’s), en men denkt dat dit te maken heeft met een verbeterde functionele verbinding van neurologische verbindingen in de hersenen die pijn controleren. Als we meer weten over de fysiologische mechanismen waarmee acupunctuur werkt, zal er nog meer wetenschap beschikbaar zijn om de resultaten die patiënten ervaren te onderbouwen.

  1. https://www.medscape.com/viewarticle/887754?nlid=118855_1982&src=WNL_mdplsnews_171103_mscpedit_fmed&uac=5124HY&spon=34&impID=1473594&faf=1
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27028029
  3. https://discover.dc.nihr.ac.uk/portal/article/4000746/acupuncture-shown-to-have-benefits-for-treatment-of-some-chronic-pain
  4. https://www.facebook.com/OfficialNIHR/videos/1680474695351290/