Kanker is zonder twijfel een van de meest gevreesde, meest dodelijke ziektes, vooral in welvarende landen. Voor iemand die de diagnose krijgt, lijkt leven lijkt stil te staan terwijl de wereld doordraait. Je wordt hardhandige geconfronteerd met je sterfelijkheid en de eindigheid van alles. Veel mensen ervaren het behandeltraject als een trein waarin ze worden opgesloten, met de deuren op slot. Na zware maanden waarin alles in het teken van ziekte staat, vol chemotherapie, bestraling en/of operaties, sta je weer op straat, hopelijk met een “gunstige prognose”, maar wel moe, emotioneel uitgeput en mogelijk met last van de bijwerkingen van de therapieën.

Acupunctuur kan helpen om de levenskwaliteit te verbeteren tijdens en na de behandeling (1), (2), (3), (4). Waarschijnlijk ten overvloede, maar voor alle duidelijkheid, vermelden we hier maar dat we niet de kanker zelf behandelen, maar de patiënt met kanker. Er is veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Traditionele Chinese Geneeswijzen / acupunctuur in de zetten voor kankerpatiënten. Beverley de Valois heeft een groot deel van haar carrière gewerkt voor Engelse kankerinstituten, en daarover gepubliceerd. (4), (5), veel top-kankerziekenhuizen in de Verenigde Staten hebben acupuncturisten in dienst, zoals Memorial Sloan Kettering (6), en het American Society of Clinical Oncology noemde acupunctuur zelfs een van de beste behandelingen tegen pijn veroorzaakt door kanker. (6) Zelfs Ezard Ernst, professor fysiotherapie en een van de beroemdste tegenstanders van Traditionele Geneeswijzen geeft in een artikel toe dat acupunctuur waarde kan hebben voor de kankerpatiënt. (8) De lijst van aanbevelingen is lang, en omvat ook de Engelse kankerstichting, (9), en de Amerikaanse (10).

Waar kan acupunctuur bij helpen, als je kanker hebt? Wel, zaken als pijn, vermoeidheid, droge mond, neuropathie, misselijkheid, en een slecht bloedbeeld (1), (2). Een indrukwekkende lijst. Maar betekend dat dan, dat een keertje acupunctuur al deze problemen oplost? Nee. Juist bij iets als het bestrijden van de symptomen van kanker en de bijwerkingen van de behandeling, is het niet gemakkelijk te zeggen dat er alleen maar dit of dat gedaan hoeft te worden en dan zijn de problemen verdwenen. We proberen het lichaam sterker te maken, en we gaan voor resultaat, dat de patiënt er echt iets aan heeft. Maar als de chemotherapie zwaar en langdurig is, de ziekte misschien ver gevorderd, de emotionele ontrerdering misschien groot, dan zal de behandeling met acupunctuur eerder als een begeleiding gezien moeten worden dan als de “zoveelste” wonderpil. En ieder moet voor zichzelf beslissen of dat de kosten en moeite waard is, voor wat het oplevert. Als u hier vragen over heeft, aarzel dan niet vrijblijvend contact op te nemen.

https://www.acupuncture.org.uk/a-to-z-of-conditions/a-to-z-of-conditions/cancer-care.html

McDonald J, Janz S. The Acupuncture Evidence Project: A Comparative Literature Review (Revised Edition). Brisbane: Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association Ltd; 2017. http://www.acupuncture.org.au http://www.willempinksterboer.com/alternatieve-geneeswijzen-kanker/ https://www.researchgate.net/profile/Beverley_De_Valois/publications http://theacupunctureacademy.org.uk/acupuncture-course/meet-the-team/beverley-de-valois/ http://www.oncozorg.nl/service/nieuwsarchief/a/6147/Acupunctuur-kan-kwaliteit-van-leven-kankerpati%C3%ABnt-helpen-verbeteren https://www.asco.org/about-asco/press-center/news-releases/asco-issues-new-guideline-chronic-pain-management-adult-cancer http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1743919109001150 http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/acupuncture https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/acupuncture-pdq http://itchi-go.nl/beverley-de-valois-genomineerd-voor-wetenschapsprijs/