-
  • Acupunctuur en IVF – het Australisische “onderzoek”

  • Australisch onderzoek toont aan: acupunctuur tijdens ivf-behandeling leidt niet tot meer geboorten” kopte de Volkskrant op 15 mei 2018. “Spijtig nieuws voor vrouwen die hun heil zoeken in acupunctuur voor verhoogde vruchtbaarheid” noemt de Volkskrant dit vervolgens. Een geïnterviewde gynaecoloog werd voor het artikel gevraagd naar zijn mening over de onderzoeksresultaten. “Als een patiënt hem om advies vraagt over acupunctuur, zegt hij dat er geen aangetoonde toegevoegde waarde is. Met deze studie erbij, kan hij dat wat krachtiger zeggen”.

    Vooropgesteld: onderzoek naar de werking en effecten van acupunctuur vind is een goede zaak, omdat het zowel de kwaliteit van acupunctuur, het complementaire aspect van acupunctuur alsmede uiteindelijk de werkzaamheid en duidelijkheid daarover voor patiënten bevordert.

    Acupuncturist Gilles Stoop gaat in op het onderzoeksrapport zelf, alsmede de interviews die de onderzoekers hebben gegeven. Daaruit blijkt dat er gelukkig helemaal geen sprake is van spijtig nieuws. En dat ook niet gesteld kan worden dat acupunctuur tijdens ivf-behandeling niet leidt tot meer geboorten.

    Australisch onderzoek acupunctuur bij IVF