-
 • Acupunctuur: een krachtige manier om de opiatencrisis te bestrijden

 • In de Verenigde Staten is het gebruik van opiaten als pijnstilles als een “epidemie” betiteld waar veel mensen aan overlijden, en op hoog niveau wordt er gezocht naar oplossingen. Acupunctuur is daarbij opvallend afwezig in de door de CDC geopperde plannen. Vreemd, want het is een veilige, goedkope en effectieve therapie bij pijn. De Acupuncture Now Foundation is ook in Nederland niet onbekend, en is een van de initiatiefnemers geweest in het schrijven van het rapport “Acupuncture’s Role in Solving the Opioid Epidemic”. De whitepaper is goed onderbouwd met referenties naar wetenschappelijk onderzoek.

  In Nederland zijn opiate pijnstillers alleen op recept verkrijgbaar, en is er weinig belangstelling voor het onderzoeken van het aantal doden als gevolg van deze medicatie. Wellicht dat de whitepaper hier daarom ook weinig aandacht heeft gekregen in de media.

  Het Vakblad Natuurlijk & Integrale Gezondheidszorg komt wel met een beknopt artikel en concludeert:

  1. Acupunctuur is (kosten)effectief en veilig bij verschillende vormen van acute en chronische pijn. Acupunctuur zou als eerste behandeling moeten worden aangeboden, nog voordat er sprake is van een pijnmedicatievoorschrift.
  2. Hoe de pijnstillende werking van acupunctuur tot stand komt, is wetenschappelijk goed vastgelegd. Acupunctuur verhoogt de productie en afgifte van endogene opioïden.
  3. Acupunctuur is effectief bij de behandeling van chronische pijn. De eigenschap van het zenuwstelsel om zich morfologisch en functioneel aan te passen (neuroplasticiteit) speelt een cruciale rol bij aanhoudende pijn. Acupunctuur beïnvloedt deze centrale sensibilisatie.
  4. Acupunctuur kan goed gebruikt worden als aanvullende behandeling om verslaving aan opioïden te voorkomen.
  5. Acupunctuur wordt aanbevolen als eerste middel bij pijn (en overgebruik van pijnstillers) door de FDA, evenals door de Amerikaanse National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. Dit instituut heeft ziekenhuizen de opdracht gegeven om niet-medicamenteuze behandelopties aan te bieden.
  6. Van alle niet-medicamenteuze behandelopties is acupunctuur het meest effectief en specifiek om gebruik van opiaten te vervangen.
  7. Acupunctuurbehandelingen door gekwalificeerde therapeuten zijn op grote schaal beschikbaar.
  • https://www.acupuncturenowfoundation.org/
  • https://acupuncturenowfoundation.org/wp-content/uploads/2017/10/Acupunctures-Role-in-Solving-the-Opioid-Epidemic-_Final_September_20_2017.pdf
  • https://www.vnig.nl/nieuws/white-paper-acupunctuur-pijn-online-beschikbaar/