-
  • Miriam Lee’s Rijst met 22 ingrediënten

  • Miriam Lee is een beroemde acupuncturist die in de jaren '70 in Amerika veel pionierswerk voor de Traditionele Chinese Geneeswijzen heeft verricht. Helaas is ze in 2009 overleden, maar ze heeft aan de wieg gestaan van "acupunctuur in het Westen".

    Haar 'rijst met 22 ingrediënten' is een mooi voorbeeld hoe Chinese voeding en kruidengeneeskunde in elkaar over kunnen lopen. Miriam gaf dit recept aan al haar patiënten die serieus moesten aansterken. Samen met dagelijks een flinke portie geeft het een basis voor energieopbouw.

    Gebruik bij voorkeur biologische ingrediënten; de Chinese kruiden kunt u in de Chinese apotheek krijgen in het Chinatown van Den Haag, waarbij het waarschijnlijk het gemakkelijkst is om dit blad uit te printen en het in de winkel te laten zien, omdat de Chinese apotheek de karakters wel zal kunnen lezen, maar de Latijnse naam misschien niet.

    Let op: bij de granen en bonen wordt uitgegaan van de gedroogde vorm, niet de kant-en-klare gewelde bonen uit een potje!

    • Bruine rijst 10 eetlepels
    • Zwarte bonen 1 eetlepel
    • Nierboontjes (Kidney beans) 1 eetlepel
    • Adukiboontjes 1 eetlepel
    • Pijnboompitten 1 eetlepel
    • Mungboontjes 1 eetlepel
    • Spliterwten 1 eetlepel
    • Sojabonen 1 eetlepel
    • Zwarte-ogenboon (blackeyed peas) 1 eetlepel
    • Polenta (maismeel) 1 eetlepel
    • Gerst 1 eetlepel
    • Gierst 1 eetlepel
    • Boekweit 1 eetlepel
    • Haver(moutvlokken) 1 eetlepel
    • Pinda's 1 eetlepel (Halveer de pinda's en haal het “puntje” eruit)

    En dan de Chinese kruiden:

    • 茯苓 Ling (Sclerotum Poriae Cocos) 9 gram
    • 山药 Shan Yao (Rhizoma Dioscoreae) 9 gram
    • 莲子 Lian Zi (lotuszaad, Semen Nelumbinis ) 9 gram
    • 欠实 Qian Shi (Semen Euryales ) 9 gram
    • 麦门冬 Mai Men Dong (Radix Ophiopogonis) 9 gram
    • 百合 Bai He (Bulbus Lilii ) 9 gram
    • 枸杞子 Gou Qi Zi (Fructus Lycii, “goji bessen”) 9 gram

    Doe alle ingrediënten (inclusief de kruiden) in een pan, doe er 2 liter water bij, breng het aan de kook en laat het 45 tot 60 minuten met het deksel op de pan op een zacht pitje koken, net zoals u rijst zou klaarmaken.

    Eet twee keer per dag een portie en eet het binnen 3 dagen op. U kunt er zout, miso of een andere smaakmaker bij doen. Eet het met voldoende groeten, in plaats van rijst of pasta.

    Het zal misschien even zoeken zijn naar sommige ingrediënten, en niet iedere winkel zal alles op voorraad hebben. Een paart tips waar u kunt zoeken:

    • De markt
    • Ekoplaza (biologische supermarkt)
    • De grotere supermarkt
    • (voor de Chinese kruiden) - De Chinese apotheek op de Gedempte burgwal, Den Haag

    In het oorspronkelijke recept werd 白果 (Bai Guo, ginkgo noot) gebruikt in plaats van 枸杞子 (Gou Qi Zi). Deze moet echter droog geroosterd worden en van zijn schil ontdaan, en 枸杞子 is dan gemakkelijker in gebruik.

    Het spreekt natuurlijk voor zich dat als u voor een van de ingrediënten allergisch bent (zoals de pinda's) u die natuurlijk niet toevoegt!